Upozorenje roditeljima - Učestale nezgode na mestima gde je najviše dece

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja upozoravaju roditelje da povedu računa o kretanju dece u saobraćaju

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Učestale su nezgode na mestima gde je najviše dece koja, nažalost, uz druge neopreznosti dok prelaze ulicu, gledaju i u mobilni telefon! Naročito vikendom, kreću se u grupama i tamo gde nema trotoara. Prošle godine poginulo je četvoro deteta pešaka, pa je taj problem sve uočljiviji, kažu stručnjaci. Smanjenje obima saobraćaja diže prosečnu brzinu vožnje u gradu i to je najveća opasnost za pešake.

Stručnjaci kažu da se lakše povrede mogu dobiti pri brzinama od 30 km/h, a da je preporučljiva maksimalna brzina 50 km/h, jer se time štite pešaci, a najviše deca.

-Apelujemo na roditelje da povedu računa gde se to deca kreću, jer broj nezgoda koji se pojavljuje sa decom postepeno i polako počinje da bude upozaravajući - upozorio je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pred mlađima od 15 godina je izazov - Agencija za bezbednost saobraćaja raspisala je nagradni konkurs "Moj najveći strah u saobraćaju". Može se učestvovati karikaturom, crtežom, pisanim sastavom. Nagrade su pre svega kacige za vozače skutera, bicikla, komplet specijanih samosvetlećih traka za obeležavanje pešaka, bicikla i trotineta.

Biće deset glavnih nagrada i dosta, kako kažu, utešnih za trud koji mališani pokažu. Konkurs traje do 20. aprila.

-Dečica mogu radove da nam dostave putem pošte ili na imejl adresu Agencije za bezbednost saobraćaja - naveo je Pešić.

Radove koje Agencija primi oceniće poseban žiri, a očekuje se još akcija tokom korone. Cilj je skrenuti pažnju i roditeljima i deci da se u saobraćaju treba bezbedno ponašati bez obzira na kovid vremena koja nose nove rizike.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj