Unutrašnjost automobila među najprljavijim mestima

Ispitujući navike vozača u SAD, jedna kompanija za iznajmljivanje automobila došla je do zapanjujućih rezultata! Gotovo trećina vozača svoja vozila čisti jednom godišnje

    foto: Shuterstock
    Podeli
Takva nehigijena čini unutrašnjost četvorotočkaša najprljavijim mestima na planeti. U istraživanju sajta CarRentals.com učestvovalo je 1.000 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o dezinfikovanju i pranju unutrašnjosti svojih automobila. Gotovo trećina ispitanika, njih 320 priznalo je da retko čiste svoja vozila, i to jednom godišnje.

Prema podacima američkog Nacionalnog centra za biotehnologiju, naveo se da je unutrašnjost automobila među najprljavijim mestima na zemlji i da mogu biti prljaviji i od šolje javnog toaleta čak i do četiri puta! To je u potpunoj suprotnosti sa uvreženim mišljenjem da ruke ne moraju da se peru nakon vožnje, to jest da su ruke čiste nakon dodirivanja volana.

Mereći prosečnu količinu bakterija po kvadratnom centimetru, odnosno jedinica koje formiraju kolonije (CFU) ustanovljeno je da upravljači imaju 629 CFU jedinica, dugmići u liftu 313, prosečni ekran pametnog telefona 100, a daske na šoljama u javnom toaletu 172!

Stručnjake zabrinjava činjenica da su dve bakterije koje se najčešće mogu naći u unutrašnjosti automobila stafilokoka, koja je uzročnik trovanja hranom i raznih infekcija kože, i bakterija propionibakterijum koja može izazvati upale i infekcije. Osim ova dva, u unutrašnjosti automobila ima još oko 700 različitih sojeva bakterija. Ovi mikroorganizmi se tu nastanjuju zbog dobrih uslova koje im vozači obezbeđuju svaki put kada jedu unutar svojih vozila.

Komentari(0)

sortiraj