Čudo od automobila - Mercedes AMG Project One

Nova nemačka momčina do stotke stiže za samo 2,5 sekundi, do 200 km/h dolazi za neverovatnih šest, a najveću brzinu na cajgeru isteruje na fantastičnih 350 km/h

Mercedes pomera granice gde god se pojavi. Tako je bilo i u Frankfurtu, kada je ovaj nemački automobilski gigant predstavio čudo od četvorotočkaša. U prepunoj hali na ovogodišnjem salonu automobila (IAA) u ovom nemačkom gradu, pred nekoliko stotina novinara iz celog sveta, na spektakularan način predstavljen je Mercedes AMG Project One! Reklo bi se - novo čudo automobilske tehnologije. Izgleda svemiriski od glave do pete. Baš tako je i skrojen, kako bi svojim izgledom i performansama bio za korak ispred ostatka automobilske industrije.

Agregat 1.6 sa 1000 KS

Ovaj snažni dvosed ispod haube krije gotovo isti agregat iz F1 - hibridni 1.6 litarski turbobenzinac V6, preuzet iz bolida tima Mercedes AMG-W07 F1, i ima pogon na sva četiri točka. Motor je spojen sa osmostepenim automatskim menjačem. Najveća snaga agregata ove sportske grdosije na četiri točka je 760 KS pri 11.000/min. Međutum, pogonska jedinica sa unutrašnjim sagorevanjem zamenjena je sa četiri elektromotora (litijum-jonske baterije), koja kombinuju zajedničku snagu, sa agregatom, od čak 1000 KS! Prednji elektromotori mogu da se koriste bez pokretanja motora, a u ovom režimu vožnje maksimalno rastojanje prelaska je 25 kilometara. Treba napomenuti da su dva elektromotora zadužena za prednje točkove, treći je spojen sa radilicom, dok je četvrti smešten u unutrašnjosti turbo-punjača.

Svemirska unutrašnjost

Težak je nešto manje od 1.300 kilograma, a u ovu kilažu ulazi i baterijski paket težak 100 kilograma. Kada pogledate njegovu unutrašnjost, može se reći da je jednostavna, ali i svemirska. Upakovani su najsavremniji uređaji, a svaki detalj, kao i sedišta u njemu izgledaju kao naslikana. Najzanimljiviji detalj u Mercedes AMG Project One je svakako volan koji je skoro pa isti iz bolida F1. Zanimljivo je da će ovaj super automobil nakon svakih pređenih 50.000 kilometara morati da ide na ozbiljan “remont”, i to u trošku vlasnika ovog novog gradskog bolida. Treba još napomenuti da novi Mercedes AMG Project One ima karbon-keramičke diskove koji dolaze u standardnoj opremi i sigurno će brinuti za njegovo zaustavljanje, a njegova spoljašnjost je izrađena od karbonskih vlakana.

Skrojen za 50-ti rođendan AMG-a

Ovaj četvorotočkaš napravljen je za 50-ti rođendan AMG-a. Mercedes će napraviti i prodati samo 275 ovakvih četvorotočkaša, a najsrećniji kupci su za ovu nemačku perjanicu izdvojili nešto više od 2,2 miliona evra. Verovali ili ne, svi do jednog, su rasprodati! Novi Mercedes AMG Project One modeli će moći da se voze u javnom saobraćaju, a ukoliko ga je neko pazario u Srbiji pitanje je gde će ga voziti.

Pršte noviteti u Frankfurtu

Kako je i ranije najavljeno iz Mercedesa, na auto salonu u Frankfurtu, budući kupci i posmatrači mogu da se upoznaju i vide sa novim modelima kao što su S klasa Coupe i Cabrio, X pick-up, EQ concept, GLC F-Cell EQ Power sa vodoničnim gorivim ćelijama i autonomijom od oko 500 kilometara, i električni Smart Vision EQ ForTwo concept.

Više slika možete videti na našoj Facebook stranici makina.rs

Komentari(1)

sortiraj
Skorpija 23:10 | 13.09.2017
Au bre sta je ovo??? Pa da mi je samo jedan krug u njemu dao bih ceo minimalac :)
3 0 odgovori