Toyota Motor Europe prodala 578.400 vozila u prvih šest meseci

Toyota beleži značajan rast prodaje i tržišnog učešća na evropskom tržištu. Prodaja vozila s hibridnim pogonom porasla za čak 18 procenata u prvoj polovini ove godine

    foto: Toyota
    Podeli
Toyota Motor Europe prodala je 578.400 vozila u prvih šest meseci ove godine, od čega polovinu čine hibridna električna vozila. Na tržištu koje opada, TME je dostigla tržišno učešće od 5,3%, a većina kupaca opredeljuje se za novopredstavljene modele s hibridnim pogonom, kao što su Corolla, Camry, RAV4 i Lexus UX. Uz ponudu 20 različitih modela i pokrenutu prodaju četiri važna nova modela u Evropi u prvom tromesečju, hibridna električna vozila (Hybrid Electric Vehicles – HEV) bili su glavni pokretači snažne prodaje Toyota Motor Europe (TME) između januara i juna 2019. godine.

TME prodala je 578.400 vozila u celom regionu, što je povećanje od 3,3% u odnosu na prethodnu godinu, i na taj način ostvarila tržišno učešće od 5,3%.

-Prva polovina ove godine je za nas bila vrlo živa zahvaljujući uzastopnom predstavljanju čak četiri modela čija je prodaja počela u ovom razdoblju. Uprkos padu evropskog tržišta, prodaja Toyote i Lexusa je povećana zahvaljujući velikoj potražnji za našim hibridnim modelima“, rekao je izvršni podpredsednik TME Matt Harrison. - Bili smo uvereni da će se ove godine nastaviti rast naše prodaje i tržišnog učešća, ali potražnja je čak i veća od naših očekivanja. Ovako dobra prodaja će se nastaviti i u drugoj polovini godine, pa smo na dobrom putu da premašimo ukupne prodajne ciljeve za Toyotu i Lexus koji iznose 1.065.000 vozila za ovu godinu, zahvaljujući veličini narudžbi za naša hibridna vozila.

Veoma povoljne su reakcije kupaca na novu Corollu Hatchback i Touring Sports, koje su sada dostupne s dva hibridna električna pogonska sklopa - 1,8 l – 122 KS i 2,0 l – 180 KS (kao deo Toyotine strategije dvostruke hibridne ponude). Ukupan udeo hibridnih verzija u prodaji je čak 83%. Takođe, Corolla Sedan je, po prvi put, dostupna s hibridnim električnim pogonskim sklopom koji predstavlja oko 50% prodaje novog modela.

Velika je potražnja i za novom Toyotom RAV4 i novim premium crossoverom Lexus UX, kod kojih je udeo HEV-a 72% ,odnosno čak 92%. Novi Camry je uspešno predstavljen i pušten u prodaju ove godine u celoj Evropi, a prodaje se isključivo s hibridnim električnim pogonskim sklopom od 2,5 litara, maksimalne snage 218 KS. Ostali modeli, kao što su Toyota C-HR Hybrid i Yaris Hybrid, dostigli su rekordnu prodaju i snažno doprinose odličnoj prodaji Toyota s hibridnim električnim pogonom.

Prodaja Lexusa je porasla za 5% u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dobroj prodaji Lexusa ES i novom Lexusu UX. Udeo HEV-a u prodaji TME-a je 52% u celoj Evropi, odnosno 62% u zapadnoj Evropi. Ove godina ponovo je pokrenuta prodaja modela Supra. Posle 17 godina odsustva s tržišta, legendarna GR Supra se vratila, na veliku radost automobilističkih zaljubljenika koji su nestrpljivo čekali na povratak ovog kupea koji pruža čisti užitak vožnje. Iščekivanje je bilo toliko da je predviđena proizvodnja za 2019. godinu rasprodana znatno pre službenog predstavljanja tog modela u martu.

Komentari(0)

sortiraj