Toyota Corolla - Limuzina koja voli porodicu

Toyota Corolla predstavlja odličan primer kako porodični automobil i te kako može biti uzbudljiv i zanimljiv u toku vožnje

Nova Toyota Corolla ima inovativan dizajn, izuzetno prostranu unutrašnjost i svrstava se u vodeću limuzinu u klasi. Iako je kompaktan spolja, njegova veoma prostrana kabina dovoljno je velika da ugosti pet odraslih osoba. Dizajniran je tako da se vozaču svidi na prvi pogled, a sa sigurnošću tvrdimo da je znatno bolji od svog prethodnika.

Uzbudljiv, kreativan i dinamičan

Redakcija WWW.MAKINA.RS imala je priliku da testira inovativnu i prostranu japansku zvezdu u verziji 1,6 Valvematic sa motorom snage od 132 KS. Nova Corolla je dugačka 4,6 metara, široka 1,7, a u visinu se proteže na nešto manje od 1,5 metara. Međuosovinski razmak je 2,7 metara, što ovo vozilo čini liderom u svom segmentu. Ima izuzetan prtljažni prostor od čak 500 litara i bez problema se mogu smestiti tri veće putne torbe i pregršt sitnica. U njegovoj unutrašnjosti postoji bezbroj pregrada za odlaganje manjih predmeta.

Bez kompromisa

Uzbudljiv je, kreativan i dinamičan tokom vožnje. Na pravcu je veoma agilan, a u krivinama izuzetno stabilan automobil. Možemo reći da se vozi za čistu desetku. Idealan je spoj zabave, energije i jedinstvenog dizajna s izraženim sportskim linijama. Jedan je od retkih četvorotočkaša koji je sa sigurnošću stvoren za kvalitetnu vožnju po gradskim ulicama, kao i otvorenom putu, a ujedno objedinjuje eleganciju i atletski oblik. Kada je stvarana nova Corolla, Toyotini inženjeri su imali dva cilja: stvoriti vozilo koje ima puno stila i dinamike, ali koje je beskompromisno po pitanju prostora i konfora. U tome su i uspeli.

Unutrašnjost ove limuzine je više nego odlična. Znatno je modernizovana, deluje prostrano i veoma pregledno, uz delovanje komandi koje su vozaču sve do jednog dugmića nadohvat ruke. Stilsko rešenje sa jedinstvenim elementima dizajna, kao što je spojena centralna konzola, stvara jedinstvenu atmosferu u vozilu. Veće dimenzije krova omogućile su vozaču kao i svim putnicima u vozilu komfor. Udobnost u ovom automobilu je kao kod kuće. Napredna oprema za udobnost vam pruža mogućnost da kontrolišete svoj prostor u vozilu u svakom trenutku. Sedišta su maksimalno udobna, a na njima možete preći stotine kilometara, a da vas bubrezi ne zabole.

Velika agilnost

Testirani automobil na gasu je maksimalno živahan, a kao što smo rekli u krivinama je izuzetno precizan, a na otvorenom putu agilan. Automatski CVT menjač je perfektno usaglašen sa motorom i odziv je samo kako se poželeti može za jednog vozača koji voli žustru vožnju. Ukoliko ste raspoloženi da sami šaltate menjač, sistem plus-minus vam je uvek na raspolaganju. Kada pričamo o potrošnji, mi smo se trudili da je svedemo na minimum. Vozilo nismo arčili punim gasom kako bi nabili kompjuteru temperaturu i preveliku potrošnju. Laganim drajverisanjem po gradu i poštujući saobraćajne propise na otvorenom putu uspeli smo da dobijemo odličnu potrošnju goriva. Iz rezervoara Corolle na otvorenom putu do 120 km/h isterali smo 6,2 litara benzina, dok u gradskoj vožnji nismo kod ovog lepotana uspeli da spustimo potrošnju ispod 8,2. Možemo reći za motor koji krije ispod haube, kao i vožnjom sa automatskim menjačem, potrošnja je više nego zadovoljavajuća.

Munja na točkovima

Do stotke Corolla stiže za nešto manje od 12 sekundi. Maksimalnu brzinu koju smo izvukli na cajgeru bila je 190 km/h. Ova izuzetno bezbedna porodična limuzina izgrađena je na veoma snažnoj, čvrstoj karoseriji sa sistemima kako za pasivnu, tako i za aktivnu bezbednost koja je prioritet kod ovog lepotana. Poseduje ABS, ESP, prednje vazdušne jastuke za vozača i suvozača, kao i dodatne bočne vazdušne jastuke...

Za novu Toyotinu limuzinu možemo reći da je praktičan i moderno osmišljen automobil. Cena nove testirane Corolle u Luna paketu opreme je 18.500 evra, a u najskupljem paketu treba izdvojiti 21.850 evra.

Više slika Toyote Corolle možete videti na našoj Facebook stranici makina.rs

Tekst

Dragan Stanimirović


LIČNA KARTA

Zapremina 1,6

Snaga 132 KS

Ubrzanje 12 sekundi

Potrošnja 6,2-8,2 l

Maks. brzina 190 km/h

Cena 18.500-21.850 evra

Komentari(1)

sortiraj
Zum-bul 08:05 | 06.07.2017
Svaka cast za postignutu potrosnju ali brije Tojota benzin kao luda. Skupe su za odzavanje i nisu bas niski sa cenama kada je prodaja u pitanju
0 1 odgovori