Sistem skladištenja energije u Johan Cruijff Areni

Pokrenut je najveći sistem za skladištenje energije koji koristi korišćene i nove baterije električnih vozila u poslovnoj zgradi u Evropi

    foto: Nissan
    Podeli
Ovaj jedinstven projekat rezultat je saradnje društava Nissan, Eaton, BAM, The Mobility Huse i Johan Cruijff Arena uz podršku Amsterdamskog fonda za klimu i energiju ( AKEF) i Interrega.

Sistem za skladištenje energije sa kapacitetom 3 megavata obezebeđuje pouzdanije i efikasnije snabdevanje i korišćenje energije za stadion, njegove posetioce, komišije i holandsku energetsku mrežu. Kombinujući Eaton jedinice za pretvaranje snage i ekvivalentna 148 Nissan LEAF beterija, sistem za skladištenje energije ne samo da omogućava održiviji energetski sistem već i kreira kružnu ekonomičnost za baterije električnih vozila.

-Zahvaljujući ovom sistemu za skladištenje energije, stadion će moći pametnije da koristi sopstvenu energiju dobijenu iz održivih izvora i u okviru društva Amsterdam Energy Arena BV i trgovati sa raspoloživim kapacitetima skladištenja baterija - izjavio je Henk van Raan, direktor za inovacije Johan Cruijff Arene. Arena zahvaljujući tome ima siguran pristup znatnim količinama energije čak i u slučaju prekida rada električne mreže. Kao rezultat stadion će doprineti stabilnijoj holandskoj energetskoj mreži. Johan Cruijff Arena je jedan od najodrživijih stadiona na svetu i predvodnik za uvođenje pametnih inovacija poput ovog jedinstvenog Sistema za skladištenje energije.

-Ponosimo se što smo deo najvećeg sistema za skladištenje energije u Evropi razvijenog za komercijalne zgrade. Zahvaljujući Johan Cruijff Arena možemo da prikažemo da preusmeravanje baterija Nissan električnih vozila može doprineti učinku celokupnog energetskog sistema efikasnijim i održivim. Mi postavljamo naš električni ekosistem u srce održive budućnosti, menjamo način na koji vozimo naše automobile i svoj način života - rekao je Francisco Carranza, generalni direktor Nissan Energy.

Prilagodljiv kapacitet skladištenja

Sistem skladištenja energije ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže između ponude i potražnje energije u Johan Cruijff Areni. Svojim kapacitetom od 3 megavata i snagom od 2,8 megavata sati ima dovoljno snage za pokretanje nekoliko hiljada domaćinstva. To omogućuje optimalno skladištenje i upotrebu energije koju proizvodi 4200 solarnih panela smeštenih na krovu Arene. Sistem za skladištenje energije predstavlja pomoćni izvor energije čime se smanjuje potreba za dizelskim genereatorima i resterećuje energetska mreža smanjenjem visoke potrošnje tokom koncerata.

Johan Cruijff Arena

Johan Cruijff Arena je važan igrač u prvoj ligi međunarodnih višenamenskih stadiona. To je dom kluba AFC Ajax i holandske reprezentacije, u njoj se održavaju veliki koncerti, plesni događaji i poslovni sastanci. Johan Cruijff Arena beleži više od dva miliona posetioca godišnje. Johan Cruijff Arena sve podređuje doživljaju publike. Zajedno sa svojim partnerima nudi vrhunske usluge i objekte i stalno radi na stvaranju vrhunskog iskustva na samom stadionu i oko njega.

Amsterdam Innovation Arena

Novi sistem za skladištenje energije i kompanija koja ga je razvila Amsterdam Energy Arena BV, konkretni su rezultati inovativnog programa kojim upravlja Amsterdam InnovationArena Arena, u okviru kojeg institucije, vlade i društva kao što su BAM, Nissan, Eaton i The Mobility House rade na razvoju stadiona budućnosti.

Stadion i njegova neposredna oblast funkcionišu kao živa laboratoria, inkubator za proveru inovacija i prakse. Inovativni koncepti i ideje i dokazana rešenja u oblasti izgradnje stadiona, upravljanja i eksploatacije primeniće se na stadionima i u rekreativnim zonama širom sveta putem Johan Cruijff Arena International. Partneri Amsterdam Innovation Arene su - Johan Cruijff Arena, Amsterdamsko gradsko veće, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Signify, Nissan, Eaton, Honeywell i BAM.

Komentari(0)

sortiraj