Seat Leon - Prodat milioniti primerak

Kompaktni model iz Seata dostigao je prodaju od milion primeraka od predstavljanja 2012. godine

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
Treća generacija Seat Leon postigla je milion prodatih komada od svog predstavljanja 2012. godine. Najprodavaniji automobil Seat je predstavljen na Salonu automobila u Parizu te godine nakon što je na tržište izašao sa potpuno obnovljenim dizajnom. Zahvaljujući "formuli Leon" zasnovanoj na dizajnu i funkcionalnosti, ovaj model je postao najprodavaniji četvorotočkaš u Seat asortimanu, prevazilazeći dominaciju koju je Ibiza držala u prethodnih 30 godina.

Dizajniran, razvijen i proizveden u Martorellu, trenutna generacija Leona izgrađena je na modularnoj MKB platformi Volkswagen Grupe. Ova platforma je tada uključivala ulaganje od 800 miliona evra i predstavljala je veliki napredak u smislu tehnologije. Sa modelom Leon, kvalitet proizvodnje povećan je u skladu sa standardima Grupe, a osim toga, on je objedinio 1.600 direktnih radnih mesta u fabrici i više od 6.000 u pomoćnoj industriji.

Luca de Meo

Predsednik Seat-a Luca de Meo objasnio je da je Leon, posebno treća generacija, pravi stub marke.

-To je najpoznatiji i najcenjeniji automobil Seatovih kupaca na svih pet kontinenata. Leon je jedan od glavnih pokretača transformacije kompanije i doprineo je prodajnom rekordu koji je Seat objavio u 2018. godini, sa 517.600 isporuka vozila.

Model koji je promenio Seat

Uspeh modela Leon promenio je nedavnu istoriju Seata sa komercijalnog i finansijskog stanovišta i podrazumevao kvalitativni skok u percepciji imidža brenda. Isto tako, Leon je omogućio povećanje marže za profitabilnost po Seat modelu, što je doprinelo da negativne cifre iz 2012. godine (-149 miliona evra) pretvore u najbolje ikada u istoriji kompanije (dobit posle poreza od 294 miliona evra u 2018. godini). Ispunjavajući niz noviteta, Norvežani će prvim pogledati Seat el-Born, prvo potpuno električno Seat vozilo zasnovano na MEB platformi Volkswagen grupe i drugi automobil grupe koji će biti izgrađen na njemu.

U početku, Seat je predstavio ovaj kompakt sa tri tipa karoserije - troje vrata, pet i karavan, kojem se kasnije pridružila i verzija X-Perience. Leon trenutno je komercijalizovan sa pet vrata i Leon Sportourer ST karoserijom, opremljen je benzinskim, dizel i održivim motorima na prirodni komprimovani gas kao i Cupra verzijom.

Vaine Griffiths

Potpredsednik Seata za prodaju i marketing i izvršni direktor Cupra Vaine Griffiths naglasio je da je najistaknutiji aspekt ove treće generacije Leona široko prihvatanje koje ono još uvek ima na tržištu, čak i posle sedam godina.

-U 2017. godini, aktuelna generacija Leona postigla je rekord sa 170.000 prodatih automobila, a sada u 2019. godini i dalje smo sigurni da će zadržati volumen na visokom nivou. Leon je bio, jeste i ostaće jedan od najrelevantnijih modela i za Seat i za Cupra. Različiti tipovi karoserija i verzije čine ga najvišenamenskijim i najsvestranijim automobilom marke.

Video link - Seat Leon

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=fCZN5Uh7Vhw

Komentari(0)

sortiraj