Rodna kuća Ferdinanda Porschea - Mesto gde automobilska tradicija susreće budućnost

Godine 1875. u kući u ulici Tanvaldska 38 u Vratislavicama rodio se Ferdinand Porsche, koji se proslavio kao dizajner automobila i tvorac automobila Volkswagen

    foto: Škoda
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Rodna kuća Ferdinanda Porschea u okrugu Vratislavice u gradu Liberec mesto je gde automobilska tradicija susreće budućnost! Zgrada je u vlasništvu Škode od 2011. godine, a obnovljena je 2016. kako bi joj vratila proporcije i izgled iz 1875. godine, kada je tamo rođen poznati konstruktor Ferdinand Porsche, koji se proslavio kao dizajner automobila i tvorac automobila Volkswagen.

Ferdinandov otac Anton Porsche istovremeno je koristio stambenu zgradu kao limarsku radionicu. Ovde je Ferdinand Porsche proveo detinjstvo i mladost, obučavajući se za limara u porodičnoj firmi, stvarajući svoje prve dizajne i izvodeći eksperimente sa električnom energijom koji su na kraju doveli do ožičenja cele zgrade.

Ferdinand Porsche je živeo u kući do 1893. godine kada se preselio u Beč. Međutim, često bi se vraćao u Vratislavice da poseti roditelje, a 1903. godine ovde im je predstavio buduću nevestu Aloisia Kaes. Mladi par krenuo je put od Beča do Vratislavice u Lohner-Porsche Mikte-u sa benzinsko-električnim hibridnim pogonom koji je Ferdinand Porsche sam dizajnirao.

Savremena izložba u rodnoj kući Ferdinanda Porschea sastoji se od tri glavna dela - inženjerski duh, mobilnost i porodica. Glavni fokus je na inženjerskom i dizajnerskom duhu. Na ovom autentičnom mestu njegova izuzetna ličnost predstavljena je u istorijskom kontekstu i ovde je prikazan put ka postizanju individualne mobilnosti, koji je kulminirao dizajnom automobila Volkswagen. Izložba takođe naglašava ključne trenutke u razvoju inženjerstva i dizajna kao umetničke forme, životno delo Ferdinanda Porschea. Korišćenjem iPad-a posetioci mogu da saznaju širi kontekst i saznaju više o odgovarajućim eksponatima.

Posetioci mogu da istraže i češku industrijsku tradiciju, inženjering i tehnologiju. Radno vreme muzeja je od petka do nedjelje od 9 do 17 sati, a posete ostalim danima moguće su uz prethodni dogovor sa Službom za posetioce Škoda muzeja. Poseta kući može se kombinovati sa odlaskom u Škoda muzej uz nižu cenu ulaznice.

Komentari(0)

sortiraj