Prodato 14.745 novih vozila, uvezeno čak 50.000 polovnjaka

Od početka godine u Srbiji je prodato 14.745 novih vozila. Od toga 11.500 su putnička, a rast je veći čak osam odsto nego prošle godine u isto vreme. Međutim, do danas je uvezeno čak 50.000 polovnjka

    foto: Shuterstock
    Podeli
Tržište automobila u Srbiji svake godine raste i ostvaruje odlične razultate u prethodnih nekoliko godina. Stručnjaci to objašnjavaju boljim ekonomskim parametrima, boljom ponudom kreditnih i lizing linija! Mnogo se kupuje i takozvanim "flet" sistemom gde se ne postaje vlasnik vozila već samo korisnik. Čak i državne institucije, poput opština, javnih preduzeća i ministarstava, umesto da kupuju u budućnosti će iznajmljivati vozila.

Kupovina bez učešća

Uvozici se trude da privuku kupce, a počela je i prodaja malim privrednicima i pravnim licima bez učešća. To znači - plaća se prva rata i kasko osiguranje i registruje vozilo. S druge strane, povećava se prodaja putem klasičnog iznajmljivanja vozila gde automobil koristite četiri godine i posle toga možete da ga otkupite ili vratite dileru. Sve u svemu, pet meseci ove godine obećavaju bolje rezultate nego prošle godine.

Miloš Petrović

-Prodato je od početka godine 14.745 novih automobila, zajedno sa lakim komercijalnim vozilima. Od toga, 11.500 su putnička vozila. Blagi rast je u odnosu na prethodnu godinu između sedam i osam procenata - kaže za RTS Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila Srbije.

Neki prodavci su spremni da kreditiraju kupce i sedam hiljada evra bez kamate. Uz kombinaciju "staro za novo" prodaja je značajno porasla od početka godine.

Robert Lukić

-U prvih šest meseci ove godine mi smo porasli za više od 25 odsto. Radi se o nekom zdravom ekonomskom okruženju koje se formiralo, a što se reflektuje u tome da se kupci sve više i više odlučuju za novo vozilo - navodi Robert Lukić iz firme Toyota Srbija.

Benzinci traženiji od dizelaša

Ono što je posebno intresantno jeste da je promenjena svest kupca. Umesto dizela koji je bio najtraženiji, kupci sve više traže benzince koji sada manje troše, jeftiniji su za popravku, a benzin je jeftiniji od dizela.

-Prema podacima kojima raspolažemo, neki odnos kupovine je 60 odsto benzinac, a 40 odsto dizel agregat. Što se tiče finansiranja, 60 odsto tržišta kupuje nova vozila kroz neki vid finansiranja, kredit ili lizing. Što je standard u našem brednu, to su vozila sa pametnim tehnologijama - rekla je Ana Babić iz kompanije Nissan Srbija.

Uvezeno 50.000 polovnjaka

Veliki problem je uvoz polovnjaka starijih od 15 godina. Samo u prvih šest meseci više od 50.000 je uvezeno u Srbiju. Uvoze se modeli sa "evro 3" i "evro 4" motorima koji su više ekološki otpad a manje prevozna sredstva. Uvozniici kažu da država mora da reaguje ne samo zbog prodaje već i zbog ekologije i čistog vazduha.

Komentari(0)

sortiraj