Mercedes treću godinu zaredom na prvoj poziciji

Nemačka automobilska kompanija Mercedes-Benc je treću godinu zaredom zadržala vodeću poziciju u svetu kada je reč o prodaji luksuznih automobila u protekloj godini

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
Mercedes-Benc je pretekao najvećeg konkurenta BMW za skoro 200.000 vozila! Prodaja automobila marke Mercedes porasla je za 0,9 odsto na 2,31 milion jedinica, podržana uvođenjem novog modela A Klase. Ovaj četvorotočkaš je doprineo da prodaja kompaktnih automobila čini četvrtinu godišnje prodaje ovog brenda.

Prodaja nemačkog automobilskog giganta BMW porasla je za 1,8 odsto na 2,12 miliona, podstaknuta tražnjom za SUV modelima. Trećeplasirani Audi se, međutim, suočio sa padom prodaje od 3,5 odsto na 1,87 miliona. Luksuzni brendovi i dalje ostvaruju korist od potražnje za premijum modelima u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, dok je u Evropi prodaja sve tri auto-kompanije pala. Kada je reč o Evropi, najviše je opala isporuka Audijevih vozila za čak 14 odsto, dok je Mercedesova prodaja pala za 2,3 odsto, a BMW za 0,3 odsto. U SAD, prodaja BMW modela je porasla za 0,5 posto, dok je Mercedesova prodaja pala za 6,3 odsto, a Audija za 1,4 odsto.

Komentari(0)

sortiraj