Koncesija aerodroma Nikola Tesla, uz prvi let iz Pekinga

Kineska HNA grupa od 15. septembra uvodi let Peking - Prag - Beograd kada se očekuje prvi avion da sleti na naš aerodrom posle 2000. godine kada je JAT prestao da leti

Inače, HNA GRUPA je jedna od najzainteresovanijih za koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, koja će biti data do kraja godine. Interes Kineza je veliki, jer između Kine i Srbije ne postoji vizni režim, a iz Beograda se može leteti na sve evromediteranske destinacije. HNA grupa je predstavila ceo plan koji uključuje dovođenje kineskih turista u Srbiju, kao i direktan let Beograd - Peking. Kineska kompanija je zainteresovana i za značajnija ulaganja u turističke potencijale Srbije. Godišnje HNA avioni prevezu i opsluže 90 miliona turista.

HNA grupa se nalazi među 300 najuspešnijih kompanija na svetu. Ima 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi. U okviru grupacije pored kompanije Hainan Airlines ima još 13 avio kompanija. Kinezi bi mogli da formraju i avio kompaniju u Srbiji, jer su jedan od najvećih kupaca aviona koje često iznajmljuju drugim kompanijama. Koncesija od 25 godina značila bi da HNA grupa još više poveća kapacitet aerodroma Nikola Tesla i za putnički i kargo saobraćaj. Ova koncesija za Kineskog partnera skoro je bez rizika, jer aerodrom ove godine obara sve rekorde po broju putnika.

U resornom ministarstvu kažu da će budući koncesionar biti izabran do kraja godine, ali da treba voditi računa da ne prođemo kao neke naše komšije gde je strani partner samo došao da zaradi, a ne da razvije aerodrom. HNA grupa je zainteresovana i za letačku akademiju u Vršcu, jer im je mesečno potrebno čak 100 pilota. U sastavu grupe su i najveća ketering kompanija za avio prevoz na svetu, kao i najveća kompanija za iznajmljivanje aviona. Kinezi su zainteresovani i za privatizaciju već postojećih hotela, a pošto poseduju akcije Hiltona koji se gradi na Slaviji zaintresovani su i za Hotel Slaviju koja je pre pripadala JAT-u.

Komentari(1)

sortiraj
Lazar 08:53 | 09.09.2017
Ovo je odlicna vest
0 0 odgovori