Škoda - Napad na električne automobile

Češki proizvođač automobila ima velike planove na polju električnih automobila - model Felicia E hatchback i SUV kupe u 2020. godini

Škoda se sprema za dvostruki električni nalet od početka naredne decenije i pokreće električni kompakt i kupe SUV koje će biti prekretnica u 122-godišnjoj istoriji ovog brenda. Škoda će početi proizvodnju elektro automobila sa Superb plug-in Hibridom i elektroverzijom Citiga u 2019. godini. Taj koncept će pogurati razvoj elektro-automobila. Godinu dana nakon toga planira se verzija Vision E koncepta, koji je predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Šangaju.

To će biti jedan od prvih automobila koji će se pojaviti na novoj MEB Platformi Volkswagena koja je napravljena za električne pogone. Volkswagen I.D će biti prvi MEB automobil, nakon čega će i doći Audi varijanta. Ovaj Škodin plan je prioritetan zbog rastuće prodaje u Kini, koji je glavni razvojni region za elektro vozila, a pojaviće se u 2020. godini.

Kupe SUV će biti između Karoka i Kodiaqa u dužini, dok će unutrašnjost biti veoma prostrana. Svojim elektro motorom snage 302BHP moći će da se vozi do 500 kilometara. Škoda tek treba da potvrdi ime za veliki kupe za koje je kompanija registrovala širok spektar imena , koja se završavaju sa slovom K zbog oznake za SUV vozila. U opticaju su imena Amik, Eliak i Anuk, a najverovatnije će se proizvoditi u Volkswagen fabrici u Slovačkoj (Bratislava), zajedno sa drugim MEB modelima.

Kupe SUV biće postavljen na dužu MEB šasiju, a godinu dana posle uvođenja ovog modela na tržište, brend će dodati drugi e-automobil dizajniran za skromnije budžete. Ovaj automobil koji može vratiti staro slavno ime Škoda Felicia biće opremljen sa električnim motorom snage 168 BHP. Felicia E će najverovatnije biti veličine kao Rapid SB, a unutrašnjost će zahvaljujući MEB šasiji biti približna prostranom Superb-u .

Električni SUV automobil veličine Karoq-a i sportski automobil snage 300BHP biće spremni do 2025. godine. Ova dva modela će se pojaviti u prvoj polovini treće decenije ovog veka. Kako navodi direktor razvoja Kristijan Strube, kupe bi mogao da bude sa dvoje ili četvoro vrata, a na pitanje da li će Škoda napraviti sportski kupe u duhu starog 110R modela, Trube je odgovorio: - Da, ali električni.

Komentari(0)

sortiraj