FCA Iza scene, druga sezona - Upravljanje lancem snabdevanja

Treća epizoda zalazi „iza scene“ logistike, objašnjavajući od čega se sastoji FCA lanac snabdevanja i kako funkcioniše

    foto: FCA
    Podeli
Prve dve epizode druge sezone emisije FCA Iza scene pružile su opsežan prikaz filozofije u temelju ovog proizvođača automobila. Stalna pretenzija u smeru napretka, izražena putem istraživanja u obliku sve održivijih pogonskih sistema, koji odgovaraju novim oblicima mobilnosti, osmišljeni tako da se u isto vreme posveti pažnja i prestižnoj i inspirišućoj priči brenda. Automobil nije samo alat, već otelotvorenje ideja, snova i perspektiva, koje mora da bude što “demokratičnije” to jest bliže čovekovim potrebama i pristupačnije. Projekti i industrijska proizvodnja su neophodni, ali proces dopiranja do kupaca je takođe ključan. Treća epizoda bavi se funkcijom upravljanja lancem snadbdevanja, koja je od suštinske važnosti.

Veza između proizvodnje i komercijalnog poslovanja

Funkcija upravljanja lancem snabdevanja ili Supply Chain jednog proizvođača automobila služi kao veza između njegove industrijske proizvodnje i komercijalnog poslovanja. Žene i muškarci iz lanca snabdevanja prevoze materijale i polugotove proizvode, aktiviraju čvorišta proizvodnje, i distribuiraju automobile u skladu s potrebama kupaca. Misija lanca snabdevanja je da sinhronizuje ceo proces nalik mehanizmu sata, kako bi se sprečili prekidi, kašnjenja i neekonomičnost.


Globalni opseg

U FCA, operativni opseg funkcije obuhvata celokupnu globalnu bazu dobavljača, sve skladišne centre, i više od 100 FCA fabrika širom sveta, konkretan primer globalne prirode Grupe. Kako bi se tržišni zahtevi ispunili brzo i efikasno, celi tok ulaznih i izlaznih materijala mora se isplanirati od najranijih stadijuma tog ciklusa nadalje, i mora biti u potpunosti funkcionalan čim proizvodnja počne.

Kompleksan sistem radi zadovoljenja potreba kupaca

Lanac snabdevanja mora da obezbedi da ciljevi budu izvodljivi, praveći ravnotežu između potražnje i kapaciteta fabrika. Takođe mora da definiše količine i isplanira potrebne resurse, optimizujući tokove i inventar. U pitanju je ekstremno složen, organizacioni sistem, čije sve komponente rade zajedno na zajedničkom cilju, pretvaranju želja kupaca u stvarnost. To je jedini način način da se odgovori na narudžbine iz bilo kog FCA prodajnog mesta na svetu, brzo i efikasno. I zaista, lanac snadbevanja stupa na scenu čim se napravi narudžbina. Funkcije za planiranje potražnje i proizvodnje i planiranje kapaciteta daju zelena svetla za proces proizvodnje, a tada fabrike stupaju na scenu.


Logistika i održivost

Na osnovu primljenog rasporeda, I-Fast Container Logistics, podružnica koja je u potpunosti u vlasništvu FCA, organizuje prevoz komponenti od dobavljača do fabrika, gde se obrađuju i sklapaju. Kada se automobil proizvede, funkcija distribucije vozila organizuje prevoz radi isporuke u prodajna mesta u drugim državama, pomoću još jedne FCA kompanije, I-Fast Automotive Logistics. Kako bi se automobili prevezli od skladišnih oblasti do luki ili konačnih destinacija, ova kompanija koristi vrhunske prikolice za automobile na prirodni gas, što predstavlja „zelenu“, održivu evoluciju drumskog prevoz, a automobili se onda šalju preko okeana na osnovu ugovora koje sa različitim kompanijama za transport. Oko 60% dolaznih i odlaznih kretanja vrši se morem ili prugom, što značajno ograničava uticaj procesa logistike na životnu sredinu.

Ušteda CO2

Organizaciona inovacija takođe služi i održivosti. Optimizacija napunjenosti kontejnera dovela je do smanjenja emisija CO2 za oko 600 tona u 2019. godini. Usvajanje novih metodologija za optimizaciju prevoza materijala takođe je dovelo do smanjenja emisija CO2 za 1.500 tona u jednoj godini. Konačno, optimizacija drumskog saobraćaja i promene transporta morem i železnicom smanjile su CO2 emisije za još 2.700 tona. Funkcija upravljanja lancem snabdevanja zbog toga funkcioniše na inovativan, fleksibilan i održiv način, kako bi zadovoljila svakog kupca, i omogućila pogodnosti za proizvodni sistem i životnu sredinu.

Komentari(0)

sortiraj