Bosch i Microsoft - Saradnja ubrzava razvoj softverski definisanih vozila

Bosch i Microsoft udružili su snage na razvoju softverski definisane platforme za vozila za jednostavnu integraciju automobila i cloud-a

    foto: BOSCH
    Podeli
Bosch se udružio sa kompanijom Microsoft radi razvoja softverske platforme za jednostavno povezivanje automobila sa cloud-om. Cilj ove saradnje je da se pojednostavi i ubrza razvoj i primena softvera za vozila tokom čitavog upotrebnog veka automobila u skladu sa standardima kvaliteta u automobilskoj industriji. Nova platforma, koja će biti zasnovana na Microsoft Azure i koja će obuhvatiti softverske module kompanije Bosch, omogućiće razvoj i preuzimanje softvera na upravljačke jedinice i računare vozila.

Razvoj alata za povećanu efikasnost

Dalji fokus saradnje biće razvoj alata za povećanu efikasnost u procesu razvoja softvera. Tako će se podstaći inovacija i smanjiti troškovi razvoja za softver za vozila u okviru samih organizacija, kao i u mnogim drugim organizacijama. Platforma će za vozače značiti brži pristup novim funkcijama i digitalnim uslugama. Saradnja između kompanija Bosch i Microsoft kombinuje bogatstvo softvera, elektronike i sistemske stručnosti vodećeg dobavljača u automobilskoj industriji sa praktičnim znanjem i iskustvom u softver inženjeringu i računarstvu u oblaku. Obe kompanije nameravaju da učine novu softver platformu dostupnom za prve prototipove vozila do kraja 2021. godine.

Markus Hejn

-Bosch već danas bezbedno ažurira automobilski softver bežičnim putem. Sveobuhvatnom platformom za softverski definisane automobile želimo dodatno da osnažimo proizvođače automobila za razvoj novih funkcija i njihovu bržu primenu na putevima - kaže Markus Hejn, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH.

Skot Gatri

- Naša saradnja sa kompanijom Bosch spaja stručnost jednog od vodećih svetskih dobavljača u automobilskoj industriji sa snagom cloud-a kompanije Microsoft, veštačke inteligencije i platforme GitHub - rekao je Skot Gatri, izvršni potpredsednik Cloud + AI kompanije Microsoft i dodaje: - Softver brzo postaje ključni diferencijator u automobilskoj industriji i naša ambicija je da pomognemo kompanijama da ubrzaju pružanje jedinstvenih usluga mobilnosti i u različitim putničkim automobilima, i u komercijalnim voznim parkovima.

Zajedno gradimo budućnost automobilske industrije

Softver će igrati sve značajniju ulogu u budućim generacijama vozila. Novi trendovi poput elektromobilnosti, autonomne vožnje i modernih usluga mobilnosti ne bi bili mogući bez njega. Za to će biti potrebna i češća ažuriranja i nadogradnje u budućnosti. Ipak, strogi zahtevi u pogledu bezbednosti tokom čitavog upotrebnog veka vozila čine bežična ažuriranja softvera i digitalne usluge za automobile veoma složenim.

Širok spektar različitih serija i modela čini stvari još zahtevnijim. Bosch će doprineti ovoj saradnji jer odlično poznaje električne i elektronske sisteme, upravljačke jedinice i računare u vozilima, što je neophodno za bežična ažuriranja vozila. Pored toga, kompanija će doprineti svojom stručnošću, kao i proizvodima na bazi softvera i programerskim alatima za automobile. To obuhvata osnovni softver i middleware softver za računare i upravljačke jedinice u vozilima, kao i module softvera na bazi cloud-a za bežično ažuriranje kompletnih voznih parkova.

-Sveobuhvatna softverska platforma, od automobila do cloud-a, smanjiće složenost razvoja softvera i integraciju sistema automobila. Tako ćemo stvoriti uslove da bežična ažuriranja funkcionišu isto tako besprekorno i pogodno u vozilima kao i u pametnim telefonima - kaže Hejn.

Unapred integrisana platforma će znatno smanjiti složenost bežičnih ažuriranja koja pomažu da softver u vozilu uvek bude ažuriran, zahvaljujući činjenici da će se softverski sistemi vozila i cloud-a sada besprekorno uklapati.

Nove softverske usluge za programere

Bosch i Microsoft takođe planiraju da obogate postojeće programerske alate koji će omogućiti proizvođačima automobila i dobavljačima da pojednostave i ubrzaju razvoj sopstvenog softvera, istovremeno se prilagođavajući jedinstvenim izazovima u automobilskoj industriji. Kompanije takođe planiraju da koriste GitHub kompletno integrisanu platformu za kompanije i da važni delovi nove softverske platforme na GitHub.com imaju otvoreni kôd, kako bi se podstakli njegovo ponovno korišćenje i razmena najboljih praksi u čitavoj industriji.

Beograd kao centar za razvoj Bosch inovativnih softverskih rešenja za automobilsku industriju Inženjeri odeljenja Bosch SoftTec u Beogradu aktivno učestvuju u razvoju softverskih rešenja za potrebe auto industrije. Radi se o projektima koji se odnose na napredne sisteme za asistiranje vozaču, integraciju mobilnih uređaja sa vozilom, kao i razvoj servisa baziranih na cloud-infrastrukturi.

Komentari(0)

sortiraj