Zagrevanje za FIFA 2022 - Top pet filmova o fudbalu tokom Svetskog prvenstva

Ako vam se čini da je sve oko vas odjednom u znaku najvažnije sporedne stvari na svetu, verovatno ste u pravu - najiščekivaniji sportski događaj godine je počeo

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
U susret Svetskom prvenstvu u fudbalu koje se održava u Kataru, prvi put u „zimskom“ izdanju, donosimo vam spisak najboljih filmova vezanih za ovu magičnu igru uz koje ćete se propisno „zagrejati“.

Maradona (2008)

Film Emira Kusturice o jednom od najvećih fudbalera svih vremena – Dijegu Maradoni. Pričajući priču o tri čoveka – fudbalskom Maradoni, antiglobalističkom Armandu i porodičnom Dijegu – Kusturica je posetio gotovo sva „mesta zločina“ vezana za život ovog neverovatnog igrača: Argentinu, Barselonu, Napulj, Kastrovu Kubu, kao i beogradski stadion „Marakanu“, na kojoj se dogodio legendarni lob. Praćena muzikom Manua Čaoa, ovo je saga o usponu sa dna do vrha, o sunovratu na dno i ponovnom „rođenju“.

Montevideo, Bog te video (2010)

Još jedan film našeg režisera, i to rediteljski prvenac Dragana Bjelogrlića. Priča o našoj fudbalskoj reprezentaciji koja odlučuje da sledi san koji ih vodi na put na Prvo svetsko fudbalsko prvenstvo u Montevideo u Urugvaju 1930. Glavna nit filma bavi se istorijskim uspehom reprezentacije Jugoslavije, kao i ličnostima mladih fudbalera, koji su svojim entuzijazmom i talentom doprineli odlasku na ovo veliko svetsko takmičenje, a jednu od glavnih uloga tumači Miloš Biković.

Prokleti Junajted (The Damned United, 2009)

Film o kontroverznom fudbalskom menadžeru Brajanu Klafu smešten u 1974. godinu i legendarna 44 dana koje je proveo kao trener kluba Lids Junajted, jednog od najuspešnijih fudbalskih ekipa tog vremena. Lajt motiv cele priče je rivalstvo Kalafa i Dona Revija, dotadašnjeg trenera Lids Junajteda, koje je započeto zbog povređene sujete prilikom jednog meča s kraja šezdesetih. Klaf će u jurnjavi za svojom opsesijom izgubiti, ali onda i ponovo pronaći sebe i stvari koje su ipak važnije od fudbala.

Fabrika fudbala (Football Factory, 2004)

Nisu svi fudbalski filmovi vezani samo za događaje sa terena, a glavni dokaz je ovaj neverovatan film koji već nosi prefiks kultni. Tipično razmišljanje britanskih navijača, pre svega Čelsija i Milvola, mnogo nasilja i narkotika, glavni su motivi ovog ostvarenja napisanog po romanu Džona Kinga. Snimljen u dokumentarnom stilu, ovaj film prikazuje realističan pogled na fudbalski huliganizam.

Bekstvo u pobedu (Escape to Vistory, 1981)

Bekstvo u pobedu je sportsko-ratni film u režiji Džona Hjustona u kojem glavne uloge tumače Silvester Stalone, Majkl Kejn, Maks fon Sidov i legendarni fudbaler Pele. Film govori o savezničkim ratnim zarobljenicima koji su internirani u nemačkom logoru tokom Drugog svetskog rata. Oni dobijaju priliku da odigraju „revijalni“ meč sa selekcijom Vermahta. U isto vreme, planiraju i bekstvo, ali u jednom momentu shvate da je ta utakmica nešto veće i od bega, i od njih samih, i reše da ostanu i obraduju navijače.

Možete se odlučiti za film koji vam najviše „leži“ ili ih jednostavno pogledati sve dok vas drma fudbalska groznica. Hisense je ponosni zvanični sponzor FIFA svetskog prvenstva u Kataru.

Komentari(0)

sortiraj