Volkswagen ulaže 80 milijardi evra u električna vozila

Nemački automobilski gigant Volkswagen uskoro kreće u ambicioznu realizaciju plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, gde će uložiti čak 80 milijardi evra

    foto: Shuterstock
    Podeli


Ova investicija treba da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se ni jedan proizvođač automobila u svetu još nije približio. Do sada, planovi o proizvodnji električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali su jedan glavni cilj, a to je da se zaštiti dobit stečena prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu, tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom vazduhu.

Volkswagen planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. godine u odnosu na prošlogodišnjih 40 hiljada. Nemački gigant veruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u pravljenju električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg Golf modela čija je cena oko 20 hiljada evra, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila Volkswagen je nadmašio svog najvećeg konkurenta Dajmlera, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara. U prošloj godini Volkswagen grupa prodala je rekordnih 10,83 miliona automobila, odnosno 0,9 odsto više nego godinu dana ranije.

Komentari(0)

sortiraj