Veliki broj lančanih sudara, nadležni pokreću akciju da se njihov broj smanji

Proteklih dana dogodio se veliki broj saobraćajnih udesa na auto-putevima. Najčešći uzrok je umor, ali i nedovoljno držanje rastojanja pri velikim brzinama, upozoravaju u MUP-u

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Bilo je mnogo lančanih sudara i zato nadležni pokreću akciju da se njihov broj smanji. Najčešće je takozvano naletanje na kolonu vozila. Za tri godine u lančanim sudarima poginulo je oko 250 ljudi. Stručnjaci predlažu vozačima da ne gledaju u mobilne telefone, navigaciju i ne skreću pogled, jer sekunde odlučuju o nastanku udesa sa tragičnim posledicama.

-S obzirom na to, da na auto-putu nije predviđeno da se javljaju neka ukrštanja, ljudi voze mnogo opuštenije. I kada se na auto-putu, i ako se, dogodi nezgoda, onda su to obično nezgode nenormalnih razmera tipa 200, 300 vozila, a nikada manje od deset vozila u nizu, samo zbog toga što vozači ne očekuju takvu radnju vozila ispred sebe - objasnio je Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na put bi trebalo ići spreman, ispravan i zbog većih kolona treba uvek imati ispravan klima- uređaj, kao i napunjen mobili telefon. Trebalo bi praviti češće pauze, a mališane obavezno voziti u propisanim sedištima, jer su kazne velike u susednim zemljama. Na primer, kad nemate dečje sedište, u Grčkoj možete platiti kaznu i do 350 evra.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj