Veče Milutina Dedića u Matici srpskoj

U svečanoj sali Matice srpske održano je Autorsko veče Milutina Dedića posvećeno istraživanju srpske kulturne baštine pod nazivom Zapisom protiv zaborava

    foto: Branko Lučić, Jelena Petrović
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Opus njegovog stvaralaštva je velik. Kada govorimo o knjigama tu su Svetlost u tami vekova, Prkos vetru i vremenu, Trg tišine, Vodenica Božja i đavolja , Kuća oblaka, ali kao što sam Milutin kaže, kada čovek želi nešto kvalitetno da radi, on se trudi da svojoj publici pruži kompletno iskustvo! Tako da u njegovim knjigama osim pisane reči nalazimo veliki broj crteža sa lica mesta.

Pored Milutina Dedića o njegovom stvaralaštvu je govorio književnik Vitomir Teofilović, a veče je uveličala solistkinja Ana Temišanović Šurović odpevavši Odu pravoslavlju. U svom obraćanju posebnu pažnju autor je usmerio na svoje dve nove knjige u izdanju 4SE d.o.o. Knjiga Svetlost u tami vekova, posvećena je 800 vekova sticanja nezavisnosti Srpske Pravoslavne Crkve u kojoj autor opisuje srpske manastire i crkve, njihovu arhitektoniku, likovnu estetiku i fresko-slikarsvo, stavljajući akcenat na manastire Studenica i Hilandar u kojima su se odigrali vrlo važni događaji za stabilizaciju stečene nezavisnosti.

Knjigu Prkos vetru i vremenu posvetio je školskom brodu Jadran, ratnoj mornarici i ljudima koji su na njemu sticali znanja i veštine o plovidbi. Brod Jadran sagrađen je 1933. godine u Hamburgu. Za sedam decenija prevalio je oko 400 hiljada morskih milja obišavši mnoge luke u Evropi, od crnog do Baltičkog mora, a preplovio je i Atlantik, 1938. godine, posetivši pritom Sjedinjene američke države. Jadran je bio i ostao oličenje jugoslovenske, ali i svetske pomorske tradicije uprkos iskušenjima koje ga u novije vreme prate. Ovaj trenažni jedrenjak danas se nalazi u Tivtu u posedu vojske Crne Gore.

Ako želite da obogatite svoju kućnu biblioteku ovim knjigama možete ih kupiti direktno kod izdavača 4SE d.o.o. na adresi Svetog Save 32 na Vračaru ili poručiti putem sajta http://4sebooks.com/, kao i u knjižarama širom Srbije. Kupovinom kod izdavača ili porudžbinom preko sajta ostvarujete popust na sva izdanja 4SE d.o.o.

Ivana Tasić

Komentari(0)

sortiraj