Vatrogasci kažu da u proseku svakoga dana u Beogradu izgori najmanje jedan automobil

Najmanje jedan automobil dnevno izgori u Beogradu! Verovali ili ne, požar najčešće izaziva voda

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Vatrogasci kažu da u proseku svakoga dana u Beogradu izgori najmanje jedan automobil. Uzroci su brojni - voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Vozila se često pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora, upozoravaju stručnjaci, koji savetuju kako sve to može da se spreči. Zvuči apsurdno, ali voda je najčešći uzrok požara u automobilu. Neka vozila bi se sigurno zapalila tokom vožnje da ih vlasnik nije dovezao do majstora.

Aleksandar Milutinović

-Voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, povećava otpor i kada uključimo grejanje može doći do požara - kaže Aleksandar Milutinović, auto-električar.

Ukoliko ne radi elektronski podizač stakla, a čuje se pucketanje, velika je verovatnoća da će se automobil zapaliti.

Koji su još uzroci požara

Požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Zato sve treba redovno proveravati. Elektronika u automobilu je pod stalnim naponom.

-Došao je kod nas vozilo Citroen, nisu mu radila svetla pozadi. Kada smo uzeli da proverimo osigurače čuli smo neko zujanje, a kada smo otvorili videli smo varničenje. Da nije došao čovek preventivno, sigurno bi mu se zapalio negde tokom vožnje - ukazuje Milutinović.

Miloš Majstorović

Miloš Majstorović, komadant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd kaže da se vozila često zapale i zato što se popravljaju bez majstora.

-Godišta vozila nisu bitna, kao ni godišnje doba, nema pravila. Uvek bude požara i zimi i leti, a iz iskustva često se vozila pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora - objašnjava Majstrović.

Šta se savetuje

Upozorava činjenica da vatrogasne službe godišnje prosečno ugase oko 400 požara na automobilima. S obzirom na to da je vozilu potrebno šest do sedam minuta da izgori, protivpožarni aparat je obavezan u svakom automobilu. Taj aparat može uspešno da ugasi svaki početni požar.

-Prvi savet je pri primećivanju požara da se vozilo ugasi, izbaci iz brzine i podigne ručna. Nakon toga izaći, sa aparatom pokušati gašenje i obavezno pozvati 193 vatrogasce - savet je komadanta vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Pouzdani znaci koji bi nagovestili da će doći do požara u vozilu, ipak, ne postoje, ali ako osetite miris paljevine ili pucketanje tokom vožnje, najbolje je da auto odvezete kod majsotra. Najsigurnije i jedino rešenje je redovno održavanje.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj