Valteri Botas potpisao višegodišnji ugovor sa ekipom Alfa Romeo Racing ORLEN

Valtteri Bottas će se pridružiti Alfa Romeo Racing ORLEN timu od 2022. godine i nadalje, nakon što je finski vozač potpisao višegodišnji ugovor sa timom iz Hinvila

    foto: ALFA ROMEO
    Podeli
Botas, devetostruki pobednik Gran Prija, pridružio se timu za vreme ključne tranzicije u novu eru Formule jedan, sa značajnim promenama pravila koje pružaju jedinstvenu priliku da se napreduje na startu. Valteri je rođen u Nastoli, u Finskoj, 28. avgusta 1989. godine i imao je istaknutu karijeru u juniorskim formulama, postavši tek drugi vozač koji je osvojio i Formula Reno Evrokup i Formula Reno Severnoevropski kup iste godine, 2008, a zatim je osvojio Masters of Formula 3 u 2009. i 2010. godini - i prvi je koji je postigao ovaj dupli trijumf. Nakon ulaska u seriju GP3, Valteri je pobedio na četiri trke i osvojio titulu, pokazavši svoju spremnost za ulazak na najveću scenu moto-sporta.

U Formuli 1 je debitovao 2013. sa timom Vilijams, gde se Valteri istakao kao jedan od najsvetlijih talenata u sportu, pre nego što je prešao u Mercedes 2017. godine. Tamo je Finac igrao ključnu ulogu u dobijanju četiri titule za ovog proizvođača automobila, pobedivši na svojoj prvoj trci u Sočiju 2017. i dodajući još osam prvih mesta svom skoru, uz ukupno 54 podijuma timu Brekli. Devet pobeda, 17 pol pozicija i 63 podijuma su snažan početak za Valterija, jedan od konkurenata za Svetski šampionat 2019. i 2020. Sledeća godina predstavljaće novu stranicu za talentovanog vozača iz Nastole.

Pridruživanje Alfa Romeo Racing ORLEN timu omogućiće Valteriju da upotrebi svoje iskustvo u takmičarskom segmentu Formule jedan i pomogne timu da se popne na rang-listama. S obzirom da nova pravila predstavljaju veliko resetovanje u sportu, stvorena je prilika da tim i vozač ispišu novu, uspešnu priču zajedno. Dobrodošao u Alfa Romeo Racing ORLEN, VB77!

Valteri Botas

-Otvara se novo poglavlje u mojoj trkačkoj karijeri: Radujem se što ću se priključiti Alfa Romeo Racing ORLEN timu od 2022. godine u potpuno novom izazovu za ovog legendarnog proizvođača. Alfa Romeo je brend koji ne treba predstavljati, ispisali su neke sjajne strane u istoriji Formule jedan i biće čast predstavljati ovu marku. Potencijal tima iz Hinvila je jasan i radujem se prilici da pomognem timu da se popne više na startu, posebno što će nova pravila u 2022. dati timu šansu da napravi skok u performansama. Zahvalan sam za poverenje koje mi je tim ukazao i jedva čekam da ga opravdam: kao i uvek sam željan da se trkam za rezultate, i kada vreme dođe, za pobede. Poznajem Freda [Vasera] dobro i radujem se upoznavanju ostatka tima sa kojim ću sarađivati, gradeći odnose podjednako jake onima koje imam u Mercedesu. Ponosan sam na ono što sam postigao u Brekliju i potpuno sam fokusiran na završavanje tog zadatka dok se borimo za još jedan svetski šampionat, ali takođe se radujem novim izazovima koji me očekuju sledeće godine - rekao je Valteri Botas.

Žan-Filip Imparato

„Drago nam je da poželimo dobrodošlicu tako iskusnom vozaču kao što je Valteri Botas u veliku Alfa Romeo zajednicu. Vrednosti efikasnosti, stabilnosti i performansi koje Alfa Romeo iznova definiše za svoju budućnost su savršeno otelotvorene u vozaču kao što je Valteri, sa kime se nadamo da ćemo ispisati nova poglavlja u slavnoj istoriji sporta - objašnjava Žan-Filip Imparato, izvršni direktor brenda Alfa Romeo.

Frederik Vaser

-Zadovoljstvo nam je da poželimo Valteriju dobrodošlicu u tim i radujemo se našem zajedničkom putovanju. S njim u Hinvil dovodimo snažnog timskog igrača sa iskustvom na prednjem delu starta. Valteri je bio sastavni deo tima koji je iznova ispisao istoriju i nosi četiri svetske titule proizvođača: on je pravi vozač koji će pomoći Alfa Romeo Racing ORLEN timu da napravi korak napred ka boljoj startnoj poziciji. Naši odnosi traju dugo, otkada smo zajedno radili na uspešnim kampanjama u F3 i GP3, a njegov talenat i veštine su bili očigledni otada, i samo rasli vremenom: Zaista s radošću iščekujem da upotrebi svoje sposobnosti za dobrobit tima. Višegodišnji ugovor koji smo mu ponudili daje i Valteriju i timu stabilnost koja nam je potrebna da izgradimo naš projekat u ključnom periodu za Formulu jedan: čekamo s uzbuđenjem da vidimo šta će budućnost doneti - rekao je Frederik Vaser, direktor tima Alfa Romeo Racing ORLEN.

Komentari(0)

sortiraj