Uskoro novi punjači na auto-putevima u Srbiji

Do leta ove godine planira se instalacija još deset brzih elektropunjača duž auto-puteva pod naplatom, najavljuju iz JP Putevi Srbije

    foto: BMW
    Podeli
Na najprometnijim lokacijama do sada je postavljeno pet punjača, a raspisan je tender za još tri - snage od 175 kilovata. U JP Putevi Srbije imaju u planu da korisnicima električnih vozila uz besplatno punjenje omoguće i popust od 13 odsto prilikom plaćanja putarine. Ove stanice su veoma bitne jer godišnje u Srbiji na koridorima ima više od 60 miliona tranzitnih prolaza, a sve je više električnih vozila.

-Ovim će svi bitniji putni pravci u Srbiji biti pokriveni elektropunjačima, tako da svako ko vozi električno vozilo moći će da se kreće kroz Republiku Srbiju bez ikakvih problema - kaže Darko Savić iz JP Putevi Srbije.

Ubrzanim završetkom izgradnje koridora, radilo se i na završetku izgradnje svih naplatnih rampi od Subotice do Preševa, odnosno od Subotice do Dimitrovgrada, pa je sada manje čeonih naplatnih stanica, pa samim tim nema ni zadržavanja. Značajan je i porast korisnika elektronske naplate putarine, odnosno korisnika ENP tagova, zahvaljujući kojima vozači praktično ne moraju da zastaju ni na jednoj naplatnoj stanici.

-Mogu da kažem da imamo skoro savaršen sistem za naplatu putarine gde ne morate da stanete ni na jednoj naplatnoj stanici. Za jednog vozača to praktično znači da kupovnom tag uređaja može da prođe od Subotice i da ni do Preševa, ni do Dimitrovgrada ne stane ni na jednoj naplatnoj stanici - rekao je Savić.

U JP Putevi Srbije, 2008. godine je bilo 350 korisnika elektronskog sistema naplate putarina, a 2019. godine 385.000. Dve trećine teretnih vozila koja prolaze kroz naplatne stanice koriste tag uređaje, i takođe ne zastaju i ne zadržavaju se na naplatnim stanicama.

Komentari(0)

sortiraj