Urgentni centar se u januaru seli u novu zgradu, ko će ući u stare prostorije

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac najavio je da će se ova zdravstvena ustanova krajem januara preseliti u novu zgradu

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Doktor Marko Ercegovac je rekao da je gotova skoro cela kula nove zgrade kliničkog centra, od 4. do 12. sprata – preostali su samo minimalni radovi. Urgentnom centru pripada šest spratova, i delimično sedmi. U centar će se ulaziti kroz veliku garažu, iz pravca Klinike Laza Lazarević.

Pacijenti se zbrinjavaju i u hodnicima

Jedna od novina u Urgentnom centru je što će, u slučaju masovnih nesreća, pacijenti moći da budu zbrinuti i u hodnicima kada nema mesta u sobama. Tamo će moći da im se omogući i asistirana ventilacija. Leva zgrada stacionara sadašnje zgrade Urgentnog centra ubuduće će biti podeljena. U levom delu biće Klinika za plastičnu hirurgiju, koja je jedina klinika trenutno dislocirana iz kruga bolnice. Navodi da će ova klinika imati mnogo bolje uslove neko sada i pristup većem broju kreveta intenzivne nege i operacionih sala.

Klinika za ortopediju

U drugom delu sadašnjeg Urgentnog centra biće Klinika za ortopediju, koja će imati pet operacionih sala i 24 kreveta intenzivne nege. Ercegovac ističe da su zamenjene sve instalacije, kreveti, ormarići. Ercegovac očekuje da će radovi biti gotovi u januaru i da će se do kraja januara preseliti.

-To zahteva ozbiljnu organizaciju, prvenstveno zbog pacijenata koji su u intenzivnoj nezi. Moraćemo da radimo sa više ekipa anesteziologa, tehničara i vozača, koji će biti na tri punkta, na aktuelnom mestu, u transportu do novog mesta i na novom mestu - ističe Ercegovac.

Ne sumnja da će lekari raditi i prekovremeno kako bi se selidba realizovala.

-Ovo je revolucionarna stvar i komoditet i način rada u novoj ustanovi biće sa više entuzijazma baš zbog tog prostora - rekao je Ercegovac.

Raspisan konkurs za 20 medicinskih sestara

Dr Marko Ercegovac ističe da su manje posla imali samo tokom prošlogodišnjeg lokdauna, a sada dnevno imaju 500 do 800 pregleda. Iako su ne-kovid ustanova, u Urgentni centar dolaze i pacijenti za koje nije utvrđeno da imaju koronu, ali se u trijaži utvrdi da su zaraženi koronavirusom.

-Devedeset odsto kovid pozitivnih su zaustavljeni na samom prijemu i upućeni u kovid bolnice. Retko se pojavljuju neki sa blažom kliničkom slikom, a imaju druge tegobe, onda uđu u centar i bolest se aktivira tokom hospitalizacije i drugi ljudi se zaraze - objašnjava dr Ercegovac.

Kada je reč o zapošljavanju, Ercegovac je rekao da je sada prošao konkurs za anesteziologe i primili su svoje volontere i specijalizante, a biće i primanja radiologa i lekara urgentne medicine. Trenutno je raspisan i konkurs za dvadeset medicinskih sestara, samo za Urgentni centar.

Komentari(0)

sortiraj