U službi njenog veličanstva - Knjiga koja obara rekorde čitanosti

Knjiga “U službi njenog veličanstva” Gorana Nikolića obara sve rekorde! Za kratko vreme je postala jedna od najtraženijih. Ova knjiga je u Službenom glasniku, za oktobar proglašena knjigom meseca

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Doc. dr Goran Nikolić, nastavnik je za predmet Obaveštajne i bezbednosne službe, na Univerzitetu „Union-Nikola Tesla“, oktobra meseca 2020. godine objavio je knjigu “U službi njenog veličanstva” (izdavač Službeni glasnik), u kojoj je dao sveobuhvatan osvrt na istorijski kontekst nastanka i razvoja obaveštajnih aktivnosti i presek aktuelne struktre obaveštajno-bezbednosne zajednice Ujedinjenog Kraljevstva.

Takođe, autor se bavi i pitanjem istupanja UK iz EU, kao i spoljnopolitičkim prioritetima britanske države i ulogom obaveštajne zajednice u donošenju spoljnopolitičkih odluka. U knjizu su sagledani i dometi saradnje britanskih službi sa srodnim službama u međunarodnoj zajednici, naročito u periodu hladnog rata, a posebna pažnja posvećena je metodama njihovog delovanja.

U ovoj knjizi Goran Nikolić ističe i da je Srbija često u fokusu britanske tajne službe. SIS (MI6) je ovde bio aktivno uključen, prema svedočanstvima, u važne događaje koji su odredili budućnost ovog područja. Po britanskim izvorima, SIS je aktivno učestvovao u pripremi i organizovanju puča 27. marta 1941. godine. Preko agenture u Aleksandriji, zadužene za Balkan, kreirao je mišljenje saveznika o toku rata u Jugoslaviji i obezbedio podršku Josipu Brozu Titu. Devedesetih je aktivno učestvovao u rušenju Slobodana Miloševića, a prema nekim izvorima, čak su razmatrani scenariji i za njegovu fizičku likvidaciju.

Autor navodi i da je izručenjem, bivšeg predsednika SRJ i Srbije u Hag rukovodio savetnik britanske ambasade Entoni Monkton. Ovaj visoko pozicionirani agent Tajne službe se pominje i u planiranju napadu na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, 11.jula 2015. godine.

Takođe, autor se bavi i odnosom tajne službe Velike Britanije sa Benitom Musolinijem, Gadafijem kao i ulogom Duška Popova, jednog od najpoznatijih dvostrukih špijuna, koji je prema nekim izvorima poslužio kao inspiracija Ijanu Flemingu za lik Džemsa Bonda. Ove i još mnogo drugih zanimljivih činjenica, vezanih za aktivnosti Britanske obaveštajne zajednice, možete naći u knjizi “U službi njenog veličanstva”, autora Doc. dr Gorana Nikolića, koju vam toplo preporučujemo.

Komentari(0)

sortiraj