„Šumadinac“ s dva karaktera

Redakcija MAKINA.RS imala je jedinstvenu priliku da testira novi „500L“ na metan. Sa jednim rezervoarom na ovo gorivo „kragujevčanin“ pređe odličnih 300 kilometara

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli


Porodica „fijat 500“ dobila je još jednog člana. Reč je o popularnom modelu „500L“ s pogonom na metan (CNG). Uz izrazito elegantnu spoljašnjost i raznovrsnu unutrašnjost možemo reći da ovaj novi model podiže zadovoljstvo u vožnji na jedan potpuno novi nivo. MAKINA.RS imala je jedinstvenu priliku da provoza ovog „fijatovog“ četvorotočkaša u verziji 0,9 sa motorom snage od 80 KS.

Start na benzin

Ono što odmah treba reći jeste da ovaj četvorotočkaš s punom bocom metana može da pređe na otvorenom putu odličnih 300, a u gradskoj vožnji oko 230 kilometara. Boca se izrađuje i postavlja po strogim bezbedonosnim kriterijumima i dodatno je zaštićena od udara. Kada okrenete ključ ovog četvorotočkaša, on prvo startuje na benzin, a zatim iste sekunde prebacuje na metan. Kada „prevalite“ 300 kilometara i potrošite metan, automatski vozilo prebacuje vožnju na benzin, gde je natankovano maksimalnih 50 litara. Na pređenih 100 kilometara u gradskoj vožnji odlični dvocilindrični agregat potroši oko 8,5 litara benzina, a na otvorenom putu 6,5 litara. Kada natankujete do „čepa“ ova dva rezervoara, sigurno ćete zaboraviti kada ste potrošili novac na „vruću vodicu“.

Dizajn za desetku

„Fijat 500L“ dizajniran je kao porodično vozilo koje dokazuje da dobar izgled i fleksibilnost zaista mogu da postoje na jednom mestu. I zaista, izgleda više nego odlično. Zadovoljava sve potrebe vozača u smislu dinamične vožnje, prostranosti i ekonomičnosti. U krivinama je maksimalno stabilan. Do stotke, bila vožnja na benzin ili metan, stiže za oko 14 sekundi, a maksimalnu brzinu na cajgeru isteruje na odličnih 170 km/h. Ima šestostepeni manuelni menjač koji je tih, brz i u svoje pregrade ulazi maksimalno precizno. Izrazito neobični izgled spoljašnjosti se prenosi i na enterijer, koji je dobro osvetljen zbog visoko postavljenih prozora. Unutrašnjost predstavlja pravo uživanje za sve putnike, a istaknuti elementi na instrument tabli daju visok sjaj ovom vozilu. Na srednjoj konzoli ističe se audio-sistem novije generacije. Nudi pregršt prostora u kabini, a pregrada za sitnice ima skoro na svakom mestu u prostranom vozilu.

„Fijat 500L“ je dugačak nešto više od 4,1 metar, širok je skoro 1,8, visok je 1,6 a međuosovinsko rastojanje je 2,6 metara. Vrata prtljažnika se mogu podići veoma visoko radi lakšeg unosa kabastih stvari i pruža izuzetnu funkcionalnost. Prtljažni prostor ima odličnih 400 litara, a kada se zadnja klupa, koja je inače klizna, obori, penje se na savršenih 1.310 litara. Deo za sedenje je maksimalno konforan i udoban, čak i za izrazito visoke putnike.

Tekst

Dragan Stanimirović


LIČNA KARTA

Zapremina 0,9

Snaga 80 KS

Ubrzanje 14 sekundi

Menjač 6-stepeni

Cena 13.450 evra

Komentari(0)

sortiraj