Tenfore Drumska Strela na Sajmu automobila

Tenfore Drumska Strela je prvi srpski Formula Student tim, koji su osnovali studenti Univerziteta u Beogradu u novembru 2010. godine

    foto: Tenfore Drumska Strela, Blagoje Marković
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Predstavlja grad Beograd i Srbiju na najprestižnijem svetskom studentskom takmičenju, Formula Student. Od samog početka pa do danas, napravili su sedam vozila i takmičili se na 17 Formula Student takmičenja širom Evrope. Tim ima zadatak da razvije i napravi prototip trkačkog automobila za neprofesionalne autocross ili sprint trke.

Ana Nikčević

Ana Nikčević, član Formula Student tima Tenfore Drumska Strela, kaže za makina.rs da se svake godine projektuje i izrađuje novo vozilo, koje se potom testira pre odlaska na takmičenja.

-Uspeh tima je u tome da konstruiše takav bolid, koji osim što je brz, upravljiv i pouzdan, ima i optimalan odnos cene i kvaliteta. Formula Student je inženjersko takmičenje svetskih razmera, u organizaciji Međunarodnog društva inženjera mašinstva (IMechE), koje za cilj ima edukaciju i razvoj studenata kroz projektovanje i izradu trkačkog vozila. Tim studenata samostalno organizuje celu sezonu, koja podrazumeva učenje, projektovanje, razvoj, marketing, nabavku sredstava, izradu, testiranja, i na kraju, takmičenja - rekla je Ana Nikčević.

Trenutno širom sveta postoji preko 600 univerzitetskih Formula Student timova. Ove godine predstavljaju osmo vozilo po redu, koje de se takmičiti na stazama TT Circuit u Asenu, (Holandija) i Zala Zone u Zalaegerszegu (Mađarska).

-Pripreme za ova takmičenja napreduju prema planovima postavljenim na početku sezone. Sada se ulazi u završnu fazu projektovanja novog vozila i polako počinje se sa izradom. Posle toga dolaze testiranja i dodatna podešavanja kako bi vozilo pokazalo svoje najbolje performanse i ostvarilo najbolji mogudi uspeh na takmičenjima. Prošle godine, iz Formula Student tima Tenfora Drumska Strela, potekao je novi Formula Student tim - Električna Strela - objašnjava Ana Nikčević.

Prva elektroformula u Srbiji

Ovaj projekat za svoj cilj ima projektovanje i izradu prve elektroformule u Srbiji. Ove sezone tim Elektična Strela idi de na takmičenje u Silverstone, u Britaniji, za koje se kvalifikovao u Klasi II, sa idejnim rešenjem projekta. U takmičarskoj sezoni 2020. ovo elektrovozilo, čije projektovanje i izrada su već započeti i bude potpuno završeno, proći će sva testiranja i takmičiće se u Klasi I Formula Student takmičenja.

Tenfore Drumska Strela na Sajmu automobila

Tenfore Drumska Strela vozilo iz takmičarske sezone 2018. trenutno se nalazi na 54. Međunarodnom salonu automobila, gde vas članovi ovog tima, kao i tima Električne Strele mogu upoznati sa prošlim uspesima tima i planovima za ovu sezonu, kao i sa planom i trenutnim tokom projektovanja elektroformule i formule sa motorom na unutrašnje sagorevanje.

Savršen odnos brzine i pouzdanosti najbolje opisuje vozilo koje je trenutno izloženo na Međunarodnom salonu automobila. Formula koja je doživela potpun redizajn na svim podsistemima, uspešno je završila dve trke izdržljivosti i postavila najbolja vremena do sada. Nova konstrukcija šasije uz potpuno izmenjen koncept oslanjanja, sa najsavremenijom senzorikom i podešavanjima, donela je vozilu značajnu prednost na stazi. Proširena upotreba delova izrađenih tehnologijom 3D štampe i njihova implementacija na vozilu takođe su doprineli sniženju mase vozila.

Aero paket zaštitni znak “Strele”

Aero paket, kao zaštitni znak Tenfore Drumske Strele, potpuno je izmenjen i projektovan po ugledu na najnovije trendove u automobilskoj aerodinamici. Sva unapređenja su lako uočena pri vožnji, zahvaljujudi boljem prianjanju i manjem podupravljanju, čak i u najzahtevnijim krivinama. Sve to potvrdila je i telemetrijska jedinica, koju su studenti samostalno razvili. Osim nje, i sva ostala elektronika na vozilu je izrađena po svetski priznatim automotive standardima.

Komentari(0)

sortiraj