Televizori koji pomažu u očuvanju životne sredine

Kompanija LG godinama unazad intenzivno radi na smanjenju ekološkog otpada, kao i unapređenju stope recikliranja na kraju radnog veka proizvoda

    foto: LG
    Podeli
Mnogo je pažnje uloženo u osmišljavanje proizvoda i usluga koji doprinose održivoj budućnosti, pri čemu su od 2019. godine skoro 2.000 LG uređaja priznata kao ekološki odgovorna. Prošle godine, 432 proizvoda - od monitora i računara do klima uređaja i frižidera – dobila su Energy Star sertifikat Američke agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva energetike.

Gledanje televizije na opušten i ekološki način

Ako do sada niste, vreme je da se zapitate kakve veze gledanje televizije ima sa zaštitom životne sredine, i ujedno se upoznate sa OLED panelima malo detaljnije. Naime, LG OLED televizori imaju samosvetleće piksele, samostalno emituju svetlost, pri čemu se eliminiše potreba za pozadinskim osvetljenjem. Zahvaljujući tome nije im potrebno pozadinsko osvetljenje, dodatni slojevi ili drugi delovi koji bi spajali te slojeve, te se tako se štede resursi jer ima manje komponenata. To podrazumeva manje toksičnih supstanci i manje zagađenja unutrašnjeg vazduha prilikom gledanja kod kuće. Na taj način smanjuje se otpad, a unapređuje stopa recikliranja na kraju radnog veka proizvoda. Tokom proizvodnje, upotrebe i odlaganja LG OLED televizori su u sve većoj meri ekološki u svakom segmentu.

Smanjenje izlaganja plavoj svetlosti

Nedavno sprovedena istraživanja sa više od 1.100 ispitanika, pokazuju da je televizija i dalje najgledaniji medij. Samo tri odsto građana ne gleda televiziju, dok čak tri četvrtine ispitanih provodi slobodno vreme posle 20 časova gledajući sport, vesti ili zabavni program. Gledanje TV sadržaja bi trebalo da pruži razonodu i bude edukativno, ali naše oči često snose posledice zbog emisije plave svetlosti koja dodatno napreže oči. LG OLED televizori obezbeđuju duže gledanje televizije uz bolju zaštitu očiju. Međunarodne agencije TÜV Rheinland (TUV) i Underwriter Laboratories (UL) sertifikovale su ove ekrane kao one sa niskom emisijom plave svetlosti, bez treperenja i bez neprijatnog odsjaja.

Plavo svetlo kome smo izloženi prilikom gledanja televizije utiče na potiskivanje melatonina koji dovodi do problema kao što je poremećaj sna. Deca i adolescenti sa nerazvijenim dužicama naročito su osetljivi na oštećenje mrežnjače. Stoga je važno koji televizor gledate. Testiranja su pokazala da LG OLED ekrani emituju manje plave svetlosti od LED ekrana. LG OLED televizori takođe su prvi paneli bilo koje vrste televizora koji su dobili sertifikat Eyesafe® razvijen od strane TUV-Eyesafe®.

Veća prijatnost bez treperenja

Treperenje televizora dovodi do zamora očiju čak i kada je ono jedva vidljivo. Ovu pojava najčešće se vidi na LED televizorima. Međutim, upravo brzina odziva i odsustvo pozadinskog osvetljenja kod OLED televizora garantuju čistu sliku bez treperenja. Gledanje televizije na OLED ekranu prijatnije je i zbog umerenog osvetljenja uz eliminaciju odsjaja. Naime, LG OLED paneli prvi su u svojoj klasi kod kojih je potvrđeno odsustvo neprijatnog odsjaja. Neprijatni odsjaj se javlja kada postoji velika razlika između osvetljenosti okruženja i osvetljenosti ekrana. UL je obavio testiranja primenom metode procene odsjaja koja je zvanično priznata od strane Međunarodne komisije za osvetljenje – ona je potvrdila da OLED paneli obezbeđuju umereno osvetljenje u svim uslovima osvetljenosti.

Predvodnici u održivosti

Napori kompanije LG da unaprede OLED za korisnike i životnu sredinu prepoznala je i Société Générale de Surveillance (SGS), švajcarska multinacionalna agencija za testiranje, koja je sertifikovala LG OLED televizore i LG OLED panele kao ekološke proizvode zbog brojnih razloga. I televizori i paneli ne sadrže kadmijum i efikasnije se proizvode sa manje delova i većom mogućnošću reciklaže od LED televizora. Pored toga, paneli su sertifikovani jer ne sadrže fosfide, a ne koriste ni plastiku ili sredstvo za usporavanje širenja plamena, tako da imaju manju emisiju hemikalija.

Komentari(0)

sortiraj