Tasos - Giola plaža i prirodni bazen

Jedno od omiljenih grčkih ostrva za srpske turiste je sasvim sigurno Tasos

    foto: GRCKAINFO.COM
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Ovom prilikom nećemo ulaziti u to da li je osnovni razlog tome njegova relativno mala udaljenost od naše zemlje ili nešto drugo. Ali ćemo svakako posebnu pažnju posvetiti jednom od prirodnih fenomena koji je prisutan ovde, a koji svaki turista nastoji da poseti. Dakle, ako se odlučite za letovanje na Tasosu, a imate za to prilike, ne bi trebalo da propustite da posetite čuvenu plažu Giola (Giola beach) odnosno prirodni bazen Giola, kako ga još nazivaju.

Giola Tasos - kako doći

Giola plažu osim što nazivaju i prirodnim bazenom, zovu je takođe i prirodnom morskom lagunom u stenama, a oni koji su je posetili tokom većih talasa zovu je i prirodni "đakuzi" Tasosa. Prvo što mora znati svako ko bude poželeo da poseti ovu atrakciju Tasosa, jeste da nije naročito jednostavno do nje stići. Zapravo je nezgodan i sam prilaz, ali i put koji do nje vodi.

Giola beach se nalazi na oko četiri kilometra od mesta Astrida ili Astris na Tasosu, a ako očekujete da pronađete vidljiv putokaz do nje, gotovo da možete biti sigurni da se to neće dogoditi. Šalu na stranu, svako koga interesuje Giola plaža na Tasosu mora biti spreman na određenu avanturu, ukoliko želi da do nje stigne.

Dakle, putokaz nećete nigde videti, osim ako se nešto ne izmeni do naredne sezone. Najvažnije je da idete u pravcu mesta Astris, koje nazivaju još i Astrida. A do njega možete doći iz pravca letovališta Potos, s tim što su prilično laki putokazi koji će vas tamo odvesti. Sa tog puta bi trebalo da skrenete levo, onog trenutka kada budete ugledali nešto što liči na putokaz, odnosno znak na kome piše "Sirines", a koji će biti sa vaše desne strane.

Put do plaže - prirodnog bazena Giola

Dodatna poteškoća jeste prilaz ovoj plaži, pa budite spremni na put koji je pun rupa, ali i prašine - zato ne zaboravite da obavezno tokom tih par kilometara do Astrisa zatvorite prozore, ma koliko da je toplo. Onog trenutka kada budete ugledali jednu omanju kuću od kamena, vreme je da pronađete i mesto za parkiranje, jer vas odavde put do plaže Giola vodi pešice.

Zapravo bi trebalo da prepešačite nešto manje od dva kilometra, a ono na šta upozoravaju svi koji su se uputili u ovu avanturu jeste put, koji nije baš najbolje uređen. Zapravo, može se lako dogoditi da pomislite da put ni ne postoji i da vas neće odvesti do željenog mesta. Ukoliko ne želite baš mnogo da lutate, preporuka je da pratite putokaze koji u ovom delu postoje, ali i da svakako pitate turiste na koje ćete verovatno naići.

Možda sve opisano deluje malo komplikovano, ali nakon što budete ugledali Giola plažu, sve ćete ovo zaboraviti vrlo brzo i uživati u pogledu, a onda i u kupanju na ovom prelepom mestu.

Giola plaža

Ne sumnjamo da ćete biti u najmanju ruku oduševljeni kada konačno stignete do odredišta. Ipak, iako je Giola beach zaista fascinantna, postoje stvari na koje morate naročito obratiti pažnju, ukoliko ne želite da tu avanturu pamtite po zlu. Makina.rs i www.grckainfo.com pomaže u tome. Vrlo je važno da pazite gde ćete ući u vodu, pošto se nažalost ponekad događa da se posetioci tom prilikom povrede. Svakako nije preporučljivo da uskačete, iako mnogi to čine, jer ipak voda nije toliko duboka da biste mogli da uskočite i izbegnete moguće povrede, a uz to u njoj ima mestimično i prilično krupnog kamenja.

Prilikom izlaska iz "bazena" se preporučuje dodatni oprez, jer su stene ponekad zbog algi klizave, a izlaz je moguć samo u onom delu koji je okrenut prema moru i u kome je Giola beach i najplića. A tom prilikom će vas gotovo sigurno u izlasku ometati i talasi.

Voda u ovom prirodnom bazenu je naravno slana, a obično je nešto toplija od morske. Međutim, vrlo često se događa da tokom sezone plažu posećuje izuzetno veliki broj turista, pa ona baš i ne bude naročito čista, jer se more u njoj prilično zamuti. Dakle, ukoliko želite da zaista uživate u jednoj od najpoznatijih atrakcija ostrva Tasos, ali i cele Grčke, povedite računa i o ovim detaljima.

Zbog svega navedenog, Giola plaža možda nije baš najsrećniji izbor da na nju povedete vaše mališane, ali svakako imajte na umu da na Tasosu postoji nekoliko drugih plaža odličnih za decu.

Komentari(0)

sortiraj