Šta nas čeka 2024. godine u finansijskoj sajber bezbednosti

Finansijske institucije i organizacije trebalo bi da pojačaju sajber odbranu sledeće godine, jer će pretnje rasti usled veštačke inteligencije i pojačane automatizacije

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
U svom izveštaju o malveru i finansijskim predviđanjima za 2024. godinu, stručnjaci iz kompanije Kaspersky prognoziraju porast sajber napada, zloupotrebu sistema za direktna plaćanja, ponovnu pojavu brazilskih bankarskih trojanaca i sve više paketa otvorenog koda sa bezbednosnim “rupama”. Izveštaj donosi i sveobuhvatan pregled tačnosti prošlogodišnjih predviđanja, naglašavajući trendove poput porasta Web3 pretnji i veće potražnje za učitavačima malvera. S obzirom na stalne promene pejzaža, 2024. godina će zahtevati proaktivne strategije sajber bezbednosti, sektorsku saradnju i inovativnu odbranu.

Prošle godine, stručnjaci kompanije Kaspersky su tačno predvideli porast Web3 pretnji, povećanu potražnju za učitavačima malvera i okretanje ransomver grupa ka destruktivnim aktivnostima. S druge strane, predviđanja o „Crvenom timu“ i napuštanju plaćanja u bitkoinima nisu se ostvarila. U 2024. godini se očekuje porast sajber napada zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koji oponašaju legitimne kanale komunikacije, što će dovesti do većeg broja kampanja nižeg kvaliteta. Pored toga, stručnjaci kompanije Kaspersky očekuju da će sajber kriminalci iskoristiti popularnost sistema direktnog plaćanja, što će dovesti do pojave malvera u klipbordu i većeg korišćenja trojanaca u mobilnom bankarstvu. Porodice kao što je Grandoreiro su se već proširile po svetu, ciljajući preko 900 banaka u 40 zemalja.

Još jedan zabrinjavajući trend

Još jedan zabrinjavajući trend u 2024. mogao bi da bude porast paketa otvorenog koda sa backdoor ranjivostima. Sajber kriminalci će ih zloupotrebiti, ugrožavajući bezbednost i potencijalno dovodeći do kompromitovanja podataka i finansijskih gubitaka. Stručnjaci takođe predviđaju da će udružene grupe u kriminalnom ekosistemu pokazati fluidniju strukturu u narednoj godini, tako što će članovi često menjati grupe ili raditi za više grupa istovremeno. Ova prilagodljivost će otežati njihovo praćenje i efikasnost borbe protiv sajber kriminala.

Ovo su još neka od važnijih predviđanja:

-Globalno usvajanje automatizovanih sistema prenosa (ATS). Globalno usvajanje mobilnog ATS-a proširiće se izvan granica Brazila, omogućavajući sajber kriminalcima širom sveta da iskoriste ove sisteme za finansijsku dobit.

-Manje napada “nultog dana”, više napada “dana 1”. Sajber kriminalci će se radi većeg pristupa prebaciti na pouzdanije eksploatacije zbog oskudice nultih dana.

-Iskorišćavanje pogrešno konfigurisanih uređaja i usluga. Veća eksploatacija pogrešno konfigurisanih uređaja i usluga omogućiće sajber kriminalcima neovlašćeni pristup za pokretanje napada.

Mark Rivero

-U domenu finansijske sajber bezbednosti pejzaž se stalno menja, a u 2024. godini očekujemo porast pretnji, pojačanu automatizaciju i nepokolebljivu upornost sajber kriminalaca. Da bi ostale korak ispred njih, finansijske institucije i organizacije moraju proaktivno prilagođavati svoje strategije sajber bezbednosti, jačajući odbranu kako bi zaštitile imovinu i osetljive podatke. Ključ uspeha leži u negovanju saradnje između javnog i privatnog sektora i stvaranju jedinstvenog fronta protiv eskalirajućih rizika koji će definisati teren finansijske sajber bezbednosti u narednoj godini - kaže Mark Rivero, glavni istraživač bezbednosti u timu GReAT.

Komentari(0)

sortiraj