Šta će biti sa letovanjima koja su građani već uplatili

Prvi pozitivni pomaci kada je reč o pokretanju turistističke industrije su već načinjeni, a već u julu i naši građani krenuće put svojih omiljenih destinacija

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Prvi pozitivni pomaci kada je reč o pokretanju turistističke industrije su već načinjeni, a očekuje se da će dalji potezi zemalja u koje turisti najčešće odlaze biti takvi da će već u julu i naši građani krenuti put svojih omiljenih destinacija, rekao je za RTS predsednik Upravnog odbora YUTA Zoran Arsenović.

Sve vreme dok su na snazi bile vanredne mere radio je kol centar na koji su građani mogli da dobiju informacije o uplaćenim aranžmanima. Praveći analizu rada sa klijentima YUTA je utvrdila da se najveći broj poziva odnosio na to da li će biti realizovano letovanje koje su građani već uplatili.

-Sa prvim danima juna većina agencija će otvoriti vrata klijentima. Očekujem da će izaći u susret onim građanima koji sada ne žele da putuju ili nisu u mogućnosti i da im omoguće da i tokom 2021. otputuju na željenu destinaciju - rekao je Arsenović.

Crna Gora, Hrvatska, Turska i Egipat

Kada je reč o destinacijama na koje naši građani najradije idu van zemlje to su pre svega Crna Gora, Hrvatska, Turska i Egipat.

-Grčka prati protokole EU. Atina otvara aerodrom 15. juna a ostrva će primati turiste od 1. jula. Hoteli i apartmani će pratiti određene protokole predostrožnosti i dodatnog nivoa sigurnosti. Moramo biti svesni da će dodatni nivo mera biti na snazi i narednih godina - rekao je predsednik UO YUTA.

Protokole će sprovoditi zaposleni i oni se odnose od služenja hrane, preko sanitarnih uslova, dodatne fizičke distance, čišćenja i manjih hotelskih kapaciteta. Arsenović veruje i da će u zemljama kao što su Turska i Egipat biti opredeljeni i posebni blokovi hotela koji će biti predviđeni da se tu izoluju i zbrinu oni koji eventualno dobiju koronavirus.

Jedan deo hotela neće biti otvoren

-Prve informacije pokazuju da jedan deo hotela neće biti otvoren, i to su oni hoteli gde obično dolaze turisti iz Rusije ili Velike Britanije koji počinju da dolaze već od aprila. Njima se ne isplati da otvaraju hotele na mesec-dva - kaže Arsenović.

Putovanje je stvar ne samo želje već i potrebe, smatra predsednik UO YUTA, koji veruje da će većina građana koji to žele i otputovati na svoje željene destinacije ovog leta.

Srbija će tek doživeti turistički bum

Srbija se poslednjih godina kotira kao brzo rastuća destinacija i YUTA podržava odlazak i boravak naših građana na destinacijama u zemlji.

-Verujem da će Srbija tek doživeti pravi turistički bum - rekao je Arsenović.

Dodatnih 400.000 vaučera

Vlada je zbog toga donela uredbu za dodatnih 400.000 vaučera koji mogu da se iskoriste za letovanje u zemlji za sve one čija primanja ne prelaze 70.000 dinara. Kada je reč o putnom osiguranju za one koji putuju van zemlje Arsenović kaže da ono ne pokriva lečenje od kovid 19.

-Osiguranje pokriva sve troškove do uspostavljanja dijagnoze, ali Srbija ima sporazume o zdrastvenoj zaštiti sa preko 20 zemalja među kojima su i Crna Gora, Turska, Španija što će svakako uticati i na izbor destinacija - rekao je za Zoran Arsenović.

Komentari(0)

sortiraj