Strani turisti se polako vraćaju u Beograd, grad nudi nove atrakcije

Beograd je 2019. godine ugostio više od milion stranih turista. Ove godine bićemo srećni ako ih bude upola manje. Ono što uliva optimizam jeste činjenica da nam se stranci polako vraćaju

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Za ulazak u Srbiju potrebno je da su vakcinisani ili da im je pi-si-ar test negativan. U protivnom, sledi karantin od 10 dana. U Beogradu trenutno borave turisti iz 50 zemalja. Pre korone, tokom leta, popunjenost svih prestoničkih hotela, a ima ih 124, bila je oko 80 odsto. Sada je samo u 13 centralnih, popunjenost 54 odsto.

Georgi Genov

-Što je dalje od centra, popunjenost je slabija, tako da imamo hotele koji su popunjeni ispod 10 odsto, a deset hotela uopšte i ne radi - ukazuje Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije.

Svi organizovani obilasci grada su obnovljeni. Samo otvoreni autobusi nisu preživeli koronu, ali i oni se nadaju pomoći države nakon koje će nastaviti da krstare prestonicom.

Miodrag Popović

-Beograd ima više atrakcija u ovom trenutku nego što je imao 2019. godine. Mnogi infrastrukturni objekti su završeni, od atrakcija imamo spomenik Stefanu Nemanji pa nadalje. Tu je i veliki broj programa na otvorenim prostorima, na pijacetama i trgovima od kojih su neki renovirani, a neki novootvoreni - ističe Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Manifestacije su adut beogradskog turizma. U okviru Beogradskih letnjih noći, biće ovog leta muzike za svačiji ukus.

Ivan Karl

-Na više punktova, u više delova grada će se održavati koncerti za različite generacije i svuda će ulaz biti besplatan od stepeništa kod Brankovog mosta, Savskog trga, Tašmajdana, Trga Republike, opština Lazarevac i Obrenovac, na novobeogradskom šetalištu - navodi Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Hoće li biti Bir festa sredinom avgusta, još se ne zna. Na osnovu epidemijske situacije, Krizni štab će doneti odluku. Potpuni oporavak svetskog turizma očekuje se sledećeg leta. Naravno pod uslovom da svi mi, na svim meridijanima, budemo odgovorni prema sebi i drugima i vakcinišemo se. U protivnom, vrtećemo se u korona krugu godinama.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj