Stara planina - Biser istoka Srbije

Najmoderniji skijaški centar, jedinstvene gondole, pešačke staze, planinski biciklizam, lekovito bilje i čist vazduh omogućavaju nezaboravan odmor i rekreaciju za sve posetioce Stare planine

    foto: Saša Milutinović Leteći, JP Stara planina
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Stara planina je definitivno jedno veliko otkrovenje kada su u pitanju skijaški centri i prirodna bogatsva u Srbiji! Redakcija makina.rs obišla je ovu našu „snežnu kraljicu” i uverila se u sve njene čari pod belim pokrivačem.

Srpska planinska lepotica

Krenimo redom! Naša najveća, reklo bi se, i najlepša planina, prostire se duž srpsko-bugarske granice, u dužini od 130 kilometara. Najviši vrh u Srbiji, Midžor, visok 2.169 metara, vrh Babin zub kao poseban lokalitet, nepregledne šume, mnogobrojne reke, vodopadi i planinski potoci čine ovu planinu pravim biserom na istoku naše zemlje.

Pet meseci pod snegom

Stara planina je pet meseci godišnje pod snegom. Mogućnosti koje ova planina pruža su takve da ona predstavlja najveći potencijal za izgradnju staza za alpsko i nordijsko skijanje u celoj Evropi. Na ovoj snežnoj lepotici, od ove zime, radi i hotel „Babin zub” sa 60 kreveta, a tu je i dobro poznati i dokazani hotel „Stara planina”, koji je savršeno mesto za porodični odmor tokom cele godine.

Smešten je na 1.466 metara nadmorske visine u jednom od najlepših predela Stare planine. Posebno je usmeren na potrebe porodica i nudi visokokvalitetan spoj dobrog kulinarstva i široku ponudu sportskih aktivnosti.

Na 27.000 metara kvadratnih, verovatno najbolji planinski hotel u zemlji, opremljen po međunarodnom visokom standardu hotela sa 4 zvezdice, raspolaže sa 146 komfornih, luksuzno opremljenih soba i apartmana, tri moderne konferencijske sale, all inclusive restoranom „Balkan“, a la carte restoranom „Gondola“, lobi barom, spa i wellness centrom na 1.000 metara kvadratnih (sa bazenima na otvorenom i u zatvorenom, fitnes centrom, hamamom, finskom saunom, hidromasažnom kadom), klubom za tinejdžere i podzemnom garažom sa 150 parking mesta. Za najmlađe je u okviru hotela opremljena igraonica i obezbeđen nadzor animatora i drugog stručnog osoblja. Ski škola besplatna je za decu uzrasta od 4 do 10 godina. Ukoliko tražite mir uz visok standard hotelske usluge, Hotel „Stara Planina” je idealno mesto za odmor.

Zimski sportovi na dlanu

Kapacitete skijaškog centra na najvišoj planini Srbije, čini sistem staza na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina, Jabučko ravnište i Babin zub. Iako se Stara planina gotovo pet meseci godišnje nalazi pod snegom, u okviru ski-centra obezbeđen je sistem veštačkog osnežavanja na svim ski stazama.

Staze su pripremljene za skijaše svih kategorija, pa i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra sigurno mogu da uživaju u zimskim sportovima. Iz hotela se direktno izlazi na prvu ski gondolu u Srbiji, koja je jedna od najvećih atrakcija planine.

Dok se osmosednom gondolom prevoze do vrha Babin zub, odakle počinje dalji sistem žičara, staza i ski puteva, skijaši mogu da uživaju u panoramskom razgledanju Stare planine, a kad je vedro, pogled seže i do planine Rtanj, Šar Planine i drugih okolnih planina..

Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Za najmlađe opremljeno dečije skijalište sa pokretnom trakom u neposrednoj blizini hotela. Posetioci ove planine, koji nisu skijaši, mogu da uživaju u šetnji i obiđu nestvarno lepe krajolike. Jedan od najpoznatijih je prirodni rezervat „Babin zub“, na nadmorskoj visini od 1.758 metara. Sa druge strane, nalazi se i Midžor, krov Srbije.

Lov, off road vožnje, vodopadi…

Stara planina podjednako je atraktivna za aktivan odmor i u preostalim godišnjim dobima, kako za rekreativce svih uzrasta, tako i za zaljubljenike u ekstremne sportove. Popularne su off-road vožnje terenskim vozilima ili kvadovima.

Stara planina je idealna destinacija i za lovce sa kapitalnim primercima jelena, vuka i divlje svinje. Inače, ova planina je poznata i po najvećim brojem vodopada u Srbiji. Zaljubljenici u mušičarenje mogu uživati u atraktivnom lovu pastrmke i klena u sakrivenim kanjonima reka nišavskog sliva.

Evropski pešački koridor

Kao park prirode, Stara planina nudi obilje mogućnosti da tokom šetnje planinskim stazama berete lekovito bilje i pečurke, uživate u brojnim spomenicima prirode ili jednostavno posmatrate ptice u zaštićenom IBA području. Staze i planinski putevi Stare planine deo su Evropskog pešačkog koridora E4, koji iz pravca Sokobanje izlazi na Babin zub i dalje se nastavlja ka Bugarskoj.

I u podnožju Stare planine dočekaće vas ljubazni domaćini, uvek spremni da putnike dočekaju izvornom trpezom, na kojoj će se uvek naći brojni specijaliteti ovog kraja. Domaća rakija i vino poznate vinarije „Jović”, staroplaninski sir i čuveni specijalitet „belmuž“ sigurno će prijati svakom gostu. Za kraj treba reći, da je ova naša planinska lepotica za svaku preporuku.

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj