Sremska Mitrovica - Muzej pod otvorenim nebom

Sremska Mitrovica, grad duge i slavne tradicije, zbog dugogodišnjeg kontinuiteta života svrstava se među najstarija naselja u Srbiji i Evropi

    foto: TO SREMSKA MITROVICA
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
U ovom gradu je rođeno nekoliko careva, njegova višedecenijska izgradnja doprinela je da danas ima uske, krivudave ulice, trougaone trgove, kao i upečatljivo gradsko jezgro. Rimski istoričar Amijan Marcelin nazvao ga je kao mnogoljudna i slavna majka gradova! Mišljenja smo da Sremska Mitrovica danas nije toliko medijski propraćena koliko bi ona imala šta turistima da pokaže, a možemo reći da ima baš mnogo da ponudi, i to od kulture, preko divnih građevina, bogate istorije, arheološke lokalitete, pa sve do specijalnog rezervata prirode Zasavica i najdužeg pešačko-biciklističkog mosta u Evropi! Kako u ovom srpskom mestu vole da kažu, Sremska Mitrovica je grad nad gradom. I baš je tako!

Ovde su se rađali, krunisali i boravili rimski imperatori. Sremska Mitrovica podjednako obiluje bogatim kulturnim životom i manifestacijama što omogućuje raznovrsnu turističku ponudu, a njegovim posetiocima predstavlja poseban doživljaj. Zbog bogatog kulturno istorijskog nasleđa i načina njegove interpretacije grad Sremska Mitrovica je nosilac titule prateće izuzetne evropske destinacije u godini kulturnog turizma 2018. To je i dokaz da Sremska Mitrovica raspolaže značajnim potencijalima za razvoj turizma.

Antički Sirmijum

Ono što treba da znate kada ga posetite i idete današnjim gradom, jeste da hodate po ulicama i trgovima antičkog Sirmijuma, koji je bio jedna od četiri prestonice najmoćnijeg i najvećeg carstva u celoj istoriji - Rimskog carstva. Prezentovani arheološki lokaliteti antičkog Sirmijuma predstavljaju ne samo važno svedočanstvo o blistavoj i burnoj istoriji nekadašnje panonske metropole, nego i privlačno mesto za sve zaljubljenike u istoriju Rimskog carstva na tlu današnje Srbije. Arheološka istraživanja su počela 1957. godine sa Carskom palatom. U početku su otkriveni masivni zidovi, freske, ostaci grejnog sistema i podni mozaici. Građevinski kompleks Palate i Hipodroma jedan je od najvažnijih arheoloških nalazišta u Sremskoj Mitrovici, a i šire. Na ovom prostoru se nalazi preko 300 kvadrata mozaičkih podova.

Pored lokaliteta antičkog Sirmijuma, od kojih se izdvajaju Carska palata, deo starog gradskog jezgra na Žitnom trgu, kao i Bazilika svetog Dimitrija, zatim Muzej Srema, koji po bogatstvu, vrednosti i retkosti eksponata, posebno iz perioda Rimskog carstva, spada među najznačajnije ustanove te vrste u zemlji, privlače veliku pažnju domaćih i inostranih gostiju. Galerija slika Lazar Vozarević mesto je koje bi svaki turista trebalo da poseti.

U blizini grada nalazi se Nacionalni park Fruška gora sa šumama i prekrasnim proplancima, idealno mesto za odmor i razonodu. Frušku goru krase i brojni pravoslavni manastiri, neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti, koji su vekovima bili od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnosti srpskog naroda.

Ostaci mamuta i praistorijskog jelena

Zbog prezentovanih ostataka, lokaliteta i vidljive istorijske slojevitosti, ovaj grad je muzej pod otvorenim nebom. Danas možete videti ostatke mamuta i praistorijskog jelena, ostatke keltskih naseobina, otvorene arheološke lokalitete, bogatu i unikatnu kolekciju antičkog novca i zlatnika, žrtvenike, izuzetno vredan, unikatni avarski zlatni pojas, jedinstven u svetu monumetalni Sunčani sat, kao deo postavke Muzeja Srema, raskošnu arhitekturu i jedinstvene trouglaste trgove.

Na teritoriji grada danas je moguće posetiti više parohijskih crkava, i to pravoslavnu, rimo-katoličku i grko-katoličku i manastire, kao i zaštićene spomenike kulture. Među njima se svakako ističu fruškogorski manastiri Šišatovac, Petkovica, Kuveždin i Bešenovo, koji su deo srpske Svete gore, mesto duhovnog, mirnog života i istovremeno mesto koje svedoči o burnoj istoriji srpskog naroda.

Sremska Mitrovica je spoj kulturne i prirodne baštine, zato je njena priroda jednako lepa i privlačna. Grad je smešten u plodnoj ravnici, sremskoj i još ravnijoj mačvanskoj, uz južne padine pitome Fruške gore, bogate šumama i vinogradima, kao i prijatnim seoskim domaćinstvima. Na levoj obali reke Save nalazi se gradsko jezgro sa najlepše uređenom rečnom plažom. Okrenuta je tako da na nju padaju prvi i poslednji zraci sunca, a pošto je na limanu, matica reke je na drugoj strani, pa voda kraj same plaže teče mirnije.

Specijalni rezervat prirode Zasavica

Deo prirodnog bogatstva je i Specijalni rezervat prirode Zasavica, sa brojnim zaštićenim i retkim biljnim i životinjskim vrstama i vizitorskim centrom. Rezervat posetiocima nudi bogat sadržaj, zoološki vrt sa autohtonim životinjskim vrstama, vožnju brodom, gastronomske specijalitete od mangulice, tartufa i ekskluzivnog magarećeg mleka. U sklopu SRP Zasavica nalazi se i jedan od najsavremenijih kampinga „Zasavica“ koji zadovoljava sve evropske standarde i omiljeno je mesto ljubitelja prirode, istraživača i posmatrača ptica, ali i omladinskih programa i cikloturista.

Grad kulture

Za Sremsku Mitrovicu se kaže da je grad kulture, grad mozaika, murala i festivala. Uz brojne antičke, ali i savremene mozaike, divne umetničke murale na građevinama. Grad je poznat i po velikom broju lokalnih i međunarodnih manifestacija i festivala, od kojih su neki tradicionalni i veoma popularni. Jedni su posvećeni bogatstvu folklora i raskošnom izboru hrane i vina koje Srem nudi, dok su drugi umetnički, na kojima se nadmeću talentovani pijanisti, gudači, horovi, džez i rok muzičari, ali i sportisti...

Trgovi i Gradski park

Staro gradsko jezgro predstavlja najvitalniji pokazatelj o istorijskoj slojevitosti grada i njegovom kontinuiranom trajanju kao urbane celine više od dve hiljade godina. Trg Žitna pijaca, Trg Svetog Stefana i Trg Ćire Milekića svedoče o kulturi, načinu života i arhitekstonskim stilovima koji su se razvijali od kraja 18. veka, kao i Zanatska ulica. Gradski park je smešten u samom srcu istorijskog jezgra i omiljeno je mesto za odmor Mitrovčana i turista. U centralnom delu se nalazi i fontana Kameni cvet, jedan od simbola Sremske Mitrovice.

Najduži pešačko-biciklistički most Svetog Irineja u Evropi

Jedna od najzanimljivijih turističkih poseta svakako je most Svetog Irineja. On je pešački i nalazi se na reci Savi koji je podignut 1993. godine. Posvećen je Svetom Irineju, prvom episkopu Sirmijuma. Povezuje severni i južni deo grada kao najduži viseći pešačko-biciklistički most u dužini od čak 262,5 metara u Evropi. Spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu. Projekat mosta je uradio srpski akademik Nikola Hajdin. Sa ovog mosta možete videti i zvonike sve tri crkve u gradu.

Festivali i manifestacije

Tri dana, krajem leta, u toku festivala „Carski Sirmijum grad legendi“ građani Sremske Mitrovice i svi koji u nju dođu, žive život drevnog, carskog grada uz mnoštvo predstava, radionica, Festival besedništva, rimsku trpezu, gladijatorske borbe, programe za decu Sirmijuma, maskembal... Da je srce Srema grad festivala, potvrđuju i brojne druge manifestacije poput „Jazz Blues festival", Međunarodno muzičko takmičenje „String fest" i „Festival pijanizma", „Mlade žice", „Revija oldtajmera", „Moto susreti", „Zlatni dani vina", „Noć muzeja", a u seoskom ambijentu turisti mogu da posete „Bostanijadu" u Šašincima, „Kolo Srema" u Grgurevcima, „Štrudlfest", „Dane magarice" u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, „Krofnijadu" u Martincima... Svaki događaj je specifičan, tradicionalan i autentičan na svoj način.

I ukus i miris

Od nadaleko čuvenog sremskog kulena, preko poslastica i hleba, do vina i voća, njihova trpeza je pravo bogatstvo ukusa. Brojni restorani i seoska turistička domaćinstva nude nadaleko poznatu raskošnu trpezu, kao deo bogate tradicije Srema i Mačve, oplemenjenu fruškogorskim vinima, mesnim delikatesima i to sve praćeno uz zvuke tamburaša.

Dragan Stanimirović

TO Sremska Mitrovica

Komentari(0)

sortiraj