Srbi pokazali najveće interesovanje za tehnologiju u automobilima

Da nauka i tehnologija menjaju naš život prebrzo smatra čak 91% ispitanika iz Srbije, ali ipak novu tehnologiju u automobilima smatra korisnom čak 70% njih

Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanija Goodyear sprovela je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) koristeći kombinaciju socioloških alatki - fokus-grupa u četiri evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforme ThinkGood Mobility.

Čak 91% ispitanika iz Srbije zastupa stav da tehnološke inovacije prebrzo menjaju život, što je Srbe pozicioniralo na prvo mesto, dok su na drugom mestu Španci sa 79%, a na trećem Česi sa 77% potvrdnih odgovora. Isto tako, Srbe brine šta će doneti razvoj tehnologije i kuda razvoj ide. Čak 49% ispitanika iz Srbije je zabrinuto povodom razvoja tehnologije, vrlo sličnog mišljenja su opet Česi i Španci.

Međutim, iako su zabrinuti povodom brzih promena koje donosi tehnološki razvoj, Srbi pokazuju interesovanje za nove tehnologije. Samo 5% ispitanih Srba je odgovorilo da ih ne interesuju nove tehnologije, po čemu su pokazali najveću zainteresovanost za nove tehnologije u poređenju sa ostalim EU državama - više nego, naprimer, Španci i Italijani, koji su se pokazali kao drugi, odnosno treći najviše zainteresovani za nove tehnologije.

Zanimljivo je bilo saznati da se Srbima najviše sviđa upotreba nove tehnologije u automobilima. Srbi su na prvom mestu budući da čak 70% ispitanika iz Srbije ima pozitivan osećaj prema novoj tehnologiji u automobilu, dok su na drugom mestu Italijani sa 68% pozitivnih odgovora, a na trećem ispitanici iz Španije sa 64%. Na osnovu ovoga ne iznenađuje što su Srbi najviše zainteresovani za to kako njihov automobil funkcioniše. Čak 66% Srba kaže da bi voleli da znaju o tehnologiji i načinu na koji njihov automobil radi.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, izgleda da se u Srbiji najviše raduju brzom tehnološkom napretku u automobilskoj industriji.

Komentari(0)

sortiraj