Saveti za izbegavanje gužvi na graničnim prelazima

Sezona je godišnjih odmora, pa je i putnika sve više na graničnim prelazima. Jedan od udarnih vikenda u špicu letnje sezone je već za nama, ali se ista slika očekuje i u nekoliko narednih

    foto: Uprava carina
    Podeli
Zbog toga, Uprava carina daje korisne savete koji mogu da vam olakšaju putovanje. Kako bi izbegli gužvu i skratili čekanje, Uprava carina savetuje građanima da koriste manje frekventne granične prelaze. Ukoliko putujete preko Mađarske, iz Uprave carina savetuju prelaze Horgoš 2, Bačke Vinograde, Bajmok, Đalu, čije će radno vreme biti produženo do 7. avgusta od 7 do 24 časa.

Gužva je najveća u jutarnjim časovima, pre početka radnog vremena prelaza. Ponekad je izvesno zadržavanje moguće i na okolnim, manje opterećenim prelazima, jer se formira kolona automobila lokalnog stanovništva koje u to vreme odlazi na posao u susednu državu, ukazuju iz Uprave carina. Ako putujte prema jugu, pored prelaza Preševo na granici sa Severnom Makedonijom možete se odlučiti za Prohor Pčinjski. Da biste do njega stigli potrebno je da se isključite sa magistralnog puta Vranje - Skoplje na desetom kilometru u selu Davidovac, a potom pratite table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 kilometara.

Najfrekventniji prelaz prema Crnoj Gori je prelaz Gostun, preko koga je samo tokom proteklog vikenda prešlo oko 50.000 putnika, preko 10.000 automobila, kao i više od 300 autobusa. Prema rečima carinika angažovanih na ovom prelazu, stvaranje gužvi je vrlo nepredvidivo, jer se one dešavaju u talasima. Primetno je, međutim, da su češće tokom vikenda i noću. Do crnogorskog primorja možete doći i preko prelaza Jabuka i Špiljani koji su u funkciji 24 časa.

Ako putujete ka Bugarskoj, na Crno more ili preko te susedne zemlje u Tursku, najverovatnije ćete koristiti granični prelaz Gradina, za koji gotovo i da nema adekvatne zamene. Drugi prelaz koji je od Gradine udaljen par desetina kolometara, zbog nepristupačnosti terena i lokalnog puta koji nije u najboljem stanju, teško da se može uštedeti na vremenu.

Gradina je jedan od najvećih prelaza u našoj zemlji, sa kapacitetom koji podrazumeva šest traka na ulazu i devet na izlazu iz zemlje. Prošlog vikenda je preko tog prelaza prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove sedmice broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje letnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine.

Iako prelazi sa susednom Rumunijom ne spadaju u one koji su opterećeni brojem putnika tokom letnje sezone, nije na odmet pomenuti da građani te susedne zemlje često preko Srbije idu ka poznatim letovalištima. Dobra vest za njih je što na ulazu graničnog prelaza Vatin nema nikakvog zadržavanja kada je putnički saobraćaj u pitanju.

Uprava carina savetuje da se za put prema zapadu umeto Batrovaca i Gradine na hrvatskoj granici, odlučite za prelaze Ljubu ili Sot. Treba imati u vidu da je deo autoputa kod Šida, gde bi inače trebalo da se isključite, trenutno zatvoren zbog radova. Zato je najbolje da kod Kuzmina izađete sa autoputa i kada stignete u prvo veliko mesto Kukujevce, pratite oznaku za Erdevik, preko koga direktno izlazite na granični prelaz Ljuba.

Na sličan način možete da stignete i do prelaza Sot, jer ćete u mestu Erdevik videti putokaz i za taj granični prelaz, objašnjavaju iz Uprave carina.

Iz Carine poručuju da se izbegavaju putovanja u dane vikenda, tačnije, od petka posle podne do nedelje ujutru. Dobro je znati i da se veće gužve stvaraju i onim danima kada je uobičajna smena turista, poput prvog i desetog u mesecu. Kada je doba dana u pitanju, primetno je da veliki broj vozača na prelaze pritiže između tri i sedam časova ujutru.

Komentari(0)

sortiraj