Sajam svih sajmova spreman je za svet

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća ove godine održaće se na Beogradskom sajmu od 21. do 24. maja pod sloganom Vreme je za nove tehnologije

    foto: BEOGRADSKI SAJAM
    Podeli
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća jedan je od najstarijih i najuvaženijih članova UFI, globalne asocijacije sajamske industrije, i pre samog otvaranja kapija za izlagače i posetioce, spreman je da se ponovo predstavi svetu. Ovaj najznačajniji regionalni razvojno-tehnološki događaj, koji ove godine beleži svoje 63. izdanje, potrudiće se da dokaže da je najpouzdaniji mogući promotor, moderator, integrator i oslonac međunarodne privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija u ovoj oblasti.

Od 21. do 24 maja

Sajam svih sajmova, kako ovu reprezentativnu manifestaciju s pravom nazivaju od samog početka, jer je iznedrila većinu kasnije rođenih, a i danas postojećih specijalizovanih priredbi Beogradskog sajma, pre svega onih sa tehničkim predznakom, prilika je da se od 21. do 24. maja, pod sloganom Vreme je za nove tehnologije, na elitnom mestu i u elitnom društvu predstavi više od 600 izlagača, od proizvodnih ili projektantskih kompanija, preko naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, pa do start-up projekata i inovativnih pojedinaca.

O međunarodnom značaju manifestacije govori i činjenica da je po pravilu gotovo polovina izlagača iz inostranstva, iz tridesetak zemalja sa gotovo svih kontinenata, da privuče tridesetak hiljada posetilaca, među kojima prednjače oni iz kategorije poslovnih, uključujući i veliki broj inostranih. Sigurne su nacionalne izložbe i organizovani grupni nastupi izlagača iz Češke, Austrije, Slovačke, Slovenije i Turske. Ove godine primetna je i veća zainteresovanost firmi iz Kine za predstavljanje opreme i mašina na sajmu. To je ujedno i objašnjenje i motiv za, iz godine u godinu, sve veći broj velikih „milionskih“ poslova, od kojih se neki realizuju sve češće čak i javno i direktno, na štandovima izlagača.

Globalni tehnološki trend

Akcenat je i ovog puta na globalnom tehnološkom trendu, promociji Industrije 4.0 kroz digitalne tehnologije, kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje. Povezivanje izložbi alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija, neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim Industriji 4.0 i industrijskoj automatizaciji uopšte, biće osnova koncepta promovisanja posredstvom eksponata, projekata i čitavih procesnih linija iz kompleksnih sektora elektroenergetike i termotehnike, telekomunikacija, merenja i izvora napajanja, instalacija, rasvete za poslovne i stambene prostore, potom energetske, industrijske i kućne elektronike, KGH, metalurgije i livarstva, transporta i logistike.

Više od 100 inovacija

I naučno-istraživački rad, jedna od osnovnih linija promocije tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija, biće u centru interesovanja i organizatora i izlagača i posetilaca. Sami izlagači predstaviće u svojim izlagačkim programima više od 100 inovacija.

Tako su već u predsajamskom periodu Beogradski sajam i Tehnološko-metalurški fakultet najavili projekat u vezi sa tretmanom voda (oprema i nove tehnologije u oblasti pripreme pijaće i industrijskih voda, oprema, proizvodi i postupci za prečišćavanje otpadnih voda, sve u realizaciji domaćih proizvođača i ponuđača), na sajmu će biti predstavljeno šest finalista nacionalnog takmičenja za „Najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji“, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tradicionalno će promovisati naučno-istraživačke organizacije i tehnološke parkove... Sve su to razlozi zbog kojih se 63. Sajam tehnike i tehničkih dostignuća iščekuje sa neskrivenim profesionalnim nestrpljenjem i znatiželjom, ali i spremnim poslovnim projektima.

Komentari(0)

sortiraj