Razvoj železničke mreže u Srbiji zahteva novi pristup sagledavanja bezbednosnih izazova

MUP Srbije kontinuirano radi na podizanju nivoa bezbednosti na železnici i kroz sprovođenje zajedničkih akcija i razmenu informacija uspostavlja efikasan način preventivnog

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izjavio je u Beogradu da razvoj železničke mreže u Republici Srbiji zahteva novi pristup sagledavanja bezbednosnih izazova i dodao da će fokus biti na preventivnom delovanju u cilju suzbijanja kriminalnih aktivnosti.

-Poseban akcenat biće stavljen na međunarodnu saradnju zbog povezivanja brzom prugom Beograda sa Budimpeštom na severu i Skoplja na jugu - rekao je Brkić na 49. sastanku strateškog saveta organizacije RAILPOL, kojoj je Srbija po prvi put domaćin.

Od pristupanja ovoj organizaciji 2018, kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije kontinuirano radi na podizanju nivoa bezbednosti na železnici i kroz sprovođenje zajedničkih akcija i razmenu informacija uspostavlja efikasan način preventivnog rada u železnici.

-U poslednjim godinama suočavamo se sa izazovima koji zahtevaju hitne i efikasne odgovore. Tehnološki napredak donosi nove mogućnosti, ali istovremeno postavlja i nove pretnje. Naša sposobnost da pratimo, analiziramo i odgovorimo na promenu u bezbednosnom okruženju, ključna je za očuvanje integriteta železničkog saobraćaja - rekao je državni sekretar MUP-a.

Ukazao je da bezbednost na železnici predstavlja vitalni deo funkcionisanja globalnog sistema prevoza povezujući gradove, regione i zemlje, transportujući ljude, hranu i robu i istakao da to zahteva neprekidnu pažnju i neophodnost međusobne saradnje.

-Ovaj sastanak je idealna prilika da razmenimo znanja i iskustva, isplaniramo neophodne bezbednosne mere i dogovorimo dalji razvoj i upotrebu inovacija kako bismo unapredili standarde u ovoj oblasti - rekao je Brkić.

Zamenik generalnog sekretara organizacije RAILPOL Džon Lijen uručio je državnom sekretaru Brkiću plaketu ove organizacije za saradnju.

Komentari(0)

sortiraj