Ravnica koja opušta - Sedam dudova

Vozeći automobil sigurno ste bar jednom u životu zalutali ili vas je put naveo na neki restoran ili gazdinstvo zabačeno od gradske gužve i potuno se iznenadili da nešto uopšte tako postoji u Srbiji

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
I mi smo pre nekoliko meseci igrom slučaja naišli na etno gazdinstvo „Sedam dudova” u blizini Sombora. Ugostiteljstvo koje se definitivno retko viđa u Srbiji. Posle pređenih 200 kilometara, testirajući novu Dacia Duster od Beograda do Sombora, tražimo mesto za odmor kako bi ručali i osvežili se i put nastavili ka prestonici odmorne glave. Igrom slučaja, iscrpljeni od vožnje, prolazimo kroz mesto Bukovac, udaljen nekoliko kilometara od Sombora, a 12 od Apatina. Pitamo meštane da li ima neki restoran kako bi odmorili… Upućuju nas na turističko gazdinstvo „Sedam dudova”. Kažu da je i Zdravko Čolić za poslednju pesmu, snimio spot kod njih.

Dudovi kao zaštitni znak

Krećemo i nailazimo na imanje ograđeno starim tarabama, dvorište u kojem se nalazi veliki ambar, čardak, štala, stara kuća u kojoj je restoran, a ono što krasi kompletno etno gazdinstvo su svakako višedecenijski dudovi. Njih čak sedam! Stari i raskošni, upotpunjuju ceo ambijent prelepog i idiličnog mesta.

Otvaramo drvenu kapiju, ulazimo u dvorište i osećamo da od prelepe prirode i seoskog ambijenta zaboravljamo na dalek put i momentalno se prepuštamo čarima jedne male „srpske bajke”. Dočekuje nas miroljubivi pas, mačka, petao… Mesto za odmor duše i tela. Tako bi se ukratko opisalo ovo vojvođansko etno gazdinstvo.

Bukovac kao London

Iz stare kuće u kojoj se nalazi restoran izlazi Vojislava Mrvaljević Vukša, vlasnica prelepog seoskog turističkog domaćinstva. Posle našeg predstavljanja, sa širokim osmehom, započinjemo razgovor i saznajemo da je jedna ideja iz dalekog Londona prenta u ovo malo vojvođansko selo.

-Ime etno domaćinstva dali smo po našim dudovima. Ima ih sedam koji su zasađeni pre 100 godina! Jako retko drvo koje je karakteristično za salaše. Međutim, jedan od sedam dudova je bio čak i u spotu Zdravka Čolića za pesmu „Šljive su rodile”, sa čime se iskreno ponosimo. Dudova je sve manje, pa gosti kada dolaze prvi put kod nas se baš iznenade. Mi od ploda pravimo dudovu rakiju koja je jedana od najlepših, ali je u Srbiji sve manje. Kod nas je potpuno domaći ambijent. Svi porodično radimo, a i prijatelji su tu da nam pomognu - kaže Vojislava i dodaje:

-Prva ideja je bila da se na ovom salašu napravi sala za venčanje, jer mislim da to Somboru nedostaje. U Londonu sam bila punih godinu dana i videla sam šta su oni uradili, a dobrim delom sam njihove ideje prenela kod nas na salaš. Za sada radi samo restoran, a uskoro će se napraviti i sala za venčanja, kao i prenoćište.

Divan ambijent i ukusna hrana

Turističko gazdinstvo „Sedam dudova" nudi uživanje u divnom ambijentu i ukusnoj domaćoj hrani. Nalazi se na površini od 240 ari, a ono što je najbitnije je svakako da se gost oseća kao kod svoje bake.

-Mi ne radimo ništa na veliko, već pravimo ambijent za uživanje. Imamo uglavnom vojvođansku hranu, ali upustimo se da pravimo nešto i za stalne goste tokom nedelje, kao što su recepti iz Londona. Imamo prijatelja iz Istre koji nam lovi Brancine, Orade, školjke… Kada nam donese, sve bacamo na roštilj i tog dana nam je to na meniju. Pečemo svoj hleb u paorskoj peći, imamo pileću i morčiju supu, pravimo sok od zove, nane, dudovu rakiju, višnjevaču, pekmeze, ajvar, kobasice, kulen, slaninu, imamo i svoju sušaru. Vina uzimamo iz lokalnih vinarija, kao i domaće pivo. Cene su mnogo manje nego u Beogradu i ono što je najbitnije jeste da bude sve domaćinski, a gost zajedno sa prijateljima i porodicom uživa na našem salašu u celodnevnom prirodnom ambijentu - priča Vojislava Mrvaljević Vukša.

Pozitivna energija

Međutim, zanimljivo je to što čim pređete drvenu ogradu i uđete u dvorište telo će vam istog momenta dobiti pozitivnu energiju.

-Nama je to bio cilj. Uspeli smo u tome, jer nam se gosti uvek vraćaju. I mi se radujemo tome. Bitno je da zajedno napredujemo i uživamo svi u ovom prelepom ambijentu. Gosti nam dolaze iz cele Srbije, Austrije, Nemačke, Mađarske, Slovenije... – objašnjava vlasnica jednog od najprirodnijih i najlepših etno gazdinstva u Srbiji.

Ukoliko vam je potreban mir, prirodna energija i zdrava hrana, ovaj salaš je onda pravo mesto za vas i vašu porodicu.

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj