Radnici Fiat u Kragujevcu do kraja godine radiće samo po pozivu

Radnici fabrike Fiat u Kragujevcu do kraja godine dolaziće na posao samo po pozivu zbog pada potraženje za automobilima na evropskom tržištu, kaže Zoran Marković

    foto: FCA
    Podeli


Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija, je rekao da po zakonu kompanija ima pravo da pošalje radnike na 45 dana plaćenog odsustva, a da je Fiat tražio da to bude do 87 dana. Kako je rekao, to je odobrilo Ministarstvo privrede. Marković kaže da će se proizvodnja organizovati u skladu s potrebom, odnosno potražnjom za automobilima na tržištu. Fiat može od 17. juna do kraja godine da radnike upućuje na plaćeno odsustvo.

-Od utorka počinjemo ponovo da radimo, tako da to nije kraj fabrike, samo se kompanija prilagođava potražnji - rekao je Marković i dodaje da se kada se organizuje proizvodnja u dve smene, ukupno naprave 416 automobila dnevno.

Svi već prelaze na električne automobile i Fiat će morati da se prilagođava, naveo je Marković i dodao da samo vrh kompanije zna šta se dešava po pitanju ponude Fiata za spajanje sa kompanijom Renault, koja je povučena.

-Sigurno je da će kompanija Fiat na globalnim nivou u narednom periodu tražiti partnera. Tokom plaćenog odsustva, zaposleni primaju 65 odsto zarade od proseka poslednjih 12 meseci. Sindikati su imali sastanke sa poslovodstvom kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić, i da se stvari odvijaju u pozitivnom smeru - kaže Marković i podseća da je Fiat još ranije saopštio da će izbacivati nove modele, električne i hibridne.

Komentari(0)

sortiraj