Putarina poskupljuje, a godišnja naplata 26,883 milijardi dinara

Zoran Drobnjak, v.d. direktora JP Putevi Srbije, izjavio je da očekuje da će poskupljenje putarine u iznosu od 12% na srpskim putevima početi da se primenjuje početkom avgusta

    foto: JP PUTEVI SRBIJE
    Podeli
-Osnovni razlog poskupljenja putarine je manjak sredstava za kvalitetno održavanje 16.221 kilometara puteva. Trenutna visina putarine je najniža u regionu. Plaćanje putarine po kilmetru je najpravedniji sistem, jer se plaća onoliko koliko se kilometara pređe. Ove godine na srpskim autoputevima očekujemo 60 miliona vozila - rekao je Drobnjak.

On dodaje da će prihod od naplate putarine u ovoj godini biti oko 26,883 milijardi dinara.

-Putevi Srbije tokom građevinske sezone, od aprila do novembra, izvode radove na velikom broju deonica i vodi se računa da ti radovi minimalno utiču na usporavanje saobraćaja. Do petka će biti završeni svi radovi na autoputu, a zadržavanja ima samo na naplatnim stanicama Nais i Doljevac koje će u roku od godinu dana biti uklonjene - dodao je Drobnjak.

-Gradimo Obilaznicu oko Beograda i za tri godine biće povezani Batajnica i Bubanj Potok, u toku su radovi na izgradnji deonice Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, deonica autoputa E-70 Batrovci-Kuzmin u dužini od 22 kilometara radiće se po završetku turističke sezone - navodi Drobnjak.

Putari rade i na deonicama državnih puteva Brza Palanka - Kladovo, Svođa - Vlasotince, Pakovraća - Užice, Užice - Bela Zemlja, Irig - Ruma, Sjenica - Prijepolje, Lebane - Bojnik, Lebane - Medveđa, Smederevska Palanka - Velika Plana, Majdanpek - Kučevo, Bor - Zaječar, a saobraćajnica kod Leskovca počeće da se radi po završetku procedure odabira izvođača oko 20. avgusta.

-Trenutno se radovi obavljaju na preko 500 kilometara državnih puteva i preko 100 kilometara lokalnih puteva. Kada je Moravski koridor u pitanju, urađeni su projekti za deonice Pojate - Kruševac 27 kilometara i Preljina - Adrani (Kraljevo) 30 kilometara i da na tim deonicama mogu da počnu radovi, a da će vrlo brzo biti gotov projekat i za preostali deo od 51-52 kilometara od Kruševca do Kraljeva. Država zajedno sa Svetskom bankom ulaže 40 miliona dolara za proširenje graničnih prelaza, u cilju smanjenja gužvi - naglasio je Drobnjak.

Komentari(0)

sortiraj