​Prvi SUV koji je uspeo da pređe Antarktik

Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, istraživača koji je prvi prešao Antarktik, uspeva da ponovi izazov uz pomoć specijalno opremljenog automobila Hyundai Santa FeNakon davne ekspedicije za prelazak Antarktika, Ernest Šeklton, vratio se kući bezbedno sa svojom grupom od 27 hrabrih i neustrašivih mornara istraživača. Uz Ronalda Amundsena i Roberta Skota, Ernest Šeklton je istraživač koji predstavlja herojsko doba istraživanja Antarktika (1895-1922). U toku ekspedicije (1914-1916), koja predstavlja prvi pokušaj u istoriji da se pređe Antarktik, Ernesr Šeklton i njegovi ljudi ostaju nasukani na santi leda dve godine, ali uz sjajno rukovodstvo Šeklton je uspeo da sve članove svog tima bezbedno vrati kući.

Stotinu godina kasnije, Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, ponovio je izazov prelaska Antarktika, u čemu mu je pomogao Hyundai specijalno prerađenim modelom Santa Fe sa 4x4 pogonom. Ova neverovatna priča o opstanku iz istorije o istaživačkom radu podstakla je nezamislivu avanturu koja je počela u decembru 2016. godine. Da bi automobil uspeo da preživi prelaz preko Antarktika, na temperaturama od -30 Celzijusa i niže, bile su potrebne ozbiljne pripreme koje su trajale godinu dana. Preko beskonačnog prostranstva snežnih visoravni, Santa Fe se penje na 3.000 metara nadmorske visine.

Pored toga što su mu rekli da je prelazak preko Antarktika četvrotočkašem nemoguć, Šekltonov unuk, Patrik Bergel je u decembru 2016. godine pošao sa svojim timom i filmskom ekipom na to putovanje. Ekspedicija je trajala 30 dana. Za to vreme Santa Fe je prešao 5.800 kilometara preko opasnih snežnih polja Antarktičke pustinje preko kojih vetrovi duvaju bez prestanka. Ono što je počelo kao odavanje počasti ranijem dostignuću, postalo je svojevrstan podvig. Pomerajući granice izdržljivosti, Patrik je uradio mnogo više od hoda dedinim stopama, sledio je njegov primer.

- Na kraju sam ispunio 100-godišnji san o putovanju na Antarktik dug 5.800 kilometara, za koje je bilo potrebno 30 dana, sa pripremnim periodom od jedne godine i 100 godina čekanja, prevazilazeći granice vremena i prostora – rekao je Patrik Bergel.

Više slika sa ovog nesvakidašnjeg putovanja možete videti na našoj Facebook stranici makina.rs

Ruta i kilometri

Ukupna udaljenost rute - 5.800 km

Trajanje rute - 30 dana

Vozilo - Santa-Fe

Ruta - Union Camp - Thiels Corner - South Pole - Amundsen Coast - McMurdo Sound

Komentari(1)

sortiraj
Nevena TU 08:47 | 27.06.2017
Ovo je fenomenalno....
1 0 odgovori