Prvi Hyundai model sa sistemom solarnog krova

Hyundai Motor Company je lansirao svoj prvi model automobila sa sistemom solarnog krova na modelu Sonata

    foto: HYUNDAI
    Podeli
Glavne prednosti ovog sistema, osim što pripada grupi eco - friendly sistema, su povećanje efikasnosti goriva, sprečavanje pražnjenja akumulatora, smanjenje emisije CO2 i povećanje mobilnosti vozila. Sistem se sastoji od solarnih panela, koji su postavljeni na krov automobila i dizajnerski savršeno uklopljeni u vizuelni doživljaj vozila. Struja nastaje kada sunčeva energija aktivira solarni panel, koji konvertuje energiju, koristeći fotone svetlosti od sunca.

Na taj način stvaraju se parovi electron - rupa u silikonskim ćelijama, od kojih solarna struja nastaje. Struja iz ovog procesa, se konvertuje u standarni napon, pomoću kontrolera, a zatim skladišti u bateriji. Solarni sistem, čak i u toku vožnje, može da napuni bateriju od 30% do 60%. Dnevno punjenje baterije od šest sati obezbeđuje dodatnih 1300 kilometara autonomije godišnje.

Iako ovakava vrsta sistema trenutno predstavlja samo podršku hibridnim vozilima, oni otvaraju perspektivu u budućnosti za kreiranje vozila koja će imati potpunu autonomiju u odnosu na fosilno gorivo. To je pravac i usluga, koju Hyundai planira da ponudi svojim klijentima u budućnosti.

Nova Hyundai Sonata opremljena je Active Shift Control (ASC) i solarnim krovom. Poseduje eksluzivni hibridni dizajni sa unapređenim dinamičkim elementima, kao i Smart Stream G 2.0 GDi HEV motor i šestostepeni hibridni prenos. Podržava funkciju Digital Key, preko namenske aplikacije na pametnim telefonima. Trenutno je dostupna u Koreji. Uskoro se može očekivati na tržištu Severne Amerike. Za sada nema najave da će model u skorije vreme biti dostupan na evropskom tržištu.

Komentari(0)

sortiraj