Prva samostalna revija Tamare Stanković

Tamara Stanković, modni dizajner, u nedelju, 4. novembra, u KPGT-u, održaće prvi modni spektakl koji nikada nije viđen u Srbiji, pod nazivom Ritual of seduction

    foto: Gianluca Bartoli, Natalija Kunić
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>


Ovaj modni performans, kompletno skrojen od naše nove modne kreatorke, je prikazivanje mode na jedan neuobičajen način kroz različite umetnosti. Revija se sastoji iz tri vremenski određena čina - Prošlost, Sadašnjost i Budućnost. U saradnji sa nekoliko naših, talentovanih umetnika ova Beograđanka je započela projekat pod nazivom Ritual of seduction, koji će biti njena prva samostalna revija i biće prikazana kao nešto sasvim novo i drugačije.


Spektakl u KPGT, zatim klub Teatro u Beogradu

Ovaj modni događaj je zakazan za 4. novembar u pozorištu KPGT, u Radničkoj ulici, a posle ove modne revije spektakl se nastavlja i u klubu Teatro.

-Ova modna revija se sastoji iz tri vremenski određena čina, i to Prošlost, Sadašnjost i Budućnost. Kroz ova tri čina postavljaju se pitanja koja dotiču indetitet i autohtonost. Moja namera je da, koristeći znanje i iskustvo koje sam dobila na tržištu visoke mode, i znanje i talenat naših umetnika pretočim u nešto novo i sveže, svetskog kvaliteta. Projekat Ritual of Seduction, moguće je okarakterisati kao performativnu modnu reviju koja se zasniva na konceptu prezentacije vlastitog rada unutar vlastite izvedbene koncepcije - kaže za makina.rs Tamara Stanković.

Telo, prostor, pokret i moda na neobičan način

Tamara dodaje da ovaj projekat ima za cilj prezentaciju interdisciplinarnog područja ljudskog delovanja koji objedinjuje modne dizajnere, dizajnere nakita, plesače, glumce, muzičare…
-Kao autoru i pokretaču ovog događaja, s obzirom da interdisciplinarnost karakteriše doba u kojem živimo, bilo mi je logično da kreativne aktivnosti budu preklopljene. Veze i uticaji mode, kostimografije, plesa i muzike nerazmrsivi su i izdizati jednu kategoriju iznad druge bilo bi besmisleno. Realizacijom projekta performativne modne revije, koji se razvija krajem 20. veka u svetu, a kod nas je još uvek svojevrsna nepoznanica, cilj nam je predstavljanje odnosa tela, prostora, pokreta i mode na sad neobičan način.

-Kako bih prenela duh prošlosti koristila sam drapiranje iz Antičkog doba u izradi odevnih predmeta za prvi čin ove revije. Kako se sve to ne bi pretvorilo u scenski kostim kombinovala sam sa savremenim krojem košulja. Radi poziva i mogućnosti predstavljanja ovog projekta u Italiji i Francuskoj, na ovim haljinama je izvezen naš tradicionalni vez. Kao veliki poštovalac i ljubitelj naše kulture i baštine bila mi je želja da ove modne predmete obojim detaljima i istorijom zemlje iz koje potičem - objašnjava za makina.rs Tamara Stanković.

Veliki odziv i prijateljska podrška

Ova Beograđanka kaže da je izuzetno drago da je naišla na veliki odziv i podršku kod naših afirmisanih i iskusnijih kolega i umetnika.

-Zaista sam srećna zbog toga. Pozvano je više od 500 VIP zvanica među kojima su ambasadori i konzuli nekih zemalja i veliki broj medijskih kuća. Ono što je jako bitno jeste da ćemo posle moje prve samostalne revije u klubu Teatro nastaviti druženje do ranih jutarnjih časova, a velikim limuzinama VIP gosti će se prevoziti do kluba Teatro- rekla je Tamara Stanković.

Kraljevska akademija lepih umetnosti

Tamara Stanković, rođena je u Beogradu pre 24 godine. Nakon srednje škole upisala je Royal Academi of Fine Arts, fashion department, (Kraljevska akademija lepih umetnosti) u Antwerpenu - Belgija, i jedna je od najprestižnijih škola na svetu koju finansira belgijska kraljevska porodica.

-Svake godine Akademija prima samo 60 novih studenata iz celog sveta koji moraju da prođu prijemni ispit, tako da upisati ovu Akademiju samo po sebi predstavlja veliki uspeh. Veliki sam entuzijasta i zaljubljenik u modu i umetnost uopšte, tako da sam učestvovala u raznim projektima sa drugim umetnicima u samom Antwerpenu, što mi je donelo zanimljiva poznanstva iz sveta umetnosti. Jedan od projekata Milk and references je bio podržan od strane italijanskog Vogue-a i uvršten u njihovu arhivu pod nazivom Vouge talents Italia. Kasnije je ovaj projekat ispraćen i izložbom. Istorijski kostim koji sam radila na Akademiji bio je jedan od izabranih za Gala veče na Glavnoj Operi u Antwerpenu i tamo je i izložen - objasnila je Tamara Stanković.

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj