Preporuke vozačima kada kreću na put u zimskim uslovima vožnje

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević preporučila je vozačima da se dobro informišu kada krenu na put, naročito kada je zima

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Pored zimskih guma i lanaca, neophodna je i lopata u slučaju da odjednom krenu snežni nanosi. Čini se da smo sunčane februarske dane uzeli zdravo za gotovo, tako da je većinu nas šokirao sneg u februaru. Posebno su nespremni bili vozači.

Da je februar najrizičniji dan po učesnike u saobraćaju još ranije upozorila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da ono što karakteriše februar su nepovoljni vremenski uslovi. Prema njenim rečima, najrizičniji dani su 14. i 17. februar. Pored česte pojave magle, na putu se može očekivati sneg, led i poledica.

-Prpeoruka koju šaljemo vozačima je da kada god krenu na put da se svako informiše gde su manje gužve, a naročito kada je zima i ako vozite decu ili dovoljno da vas je više u automobilu. Uvek se treba informisati jer postoje područja za koja se zna da su pod snegom - kaže Miloševićeva.

Ona dodaje da je u pitanju takvo područje gde ne smete nespremni otići na put.

-Svako ko je imalo ozbiljan i stalo mu je do sebe i da ne upada u neprilike mora pored zimskih guma da ima lance i lopatu, imate malih rasklapajućih lopata koje su neophodne kada odjednom krenu nanosi - kaže direktorka Agencije.

Bitno je da vozači imaju vodu kod sebe i nešto slatko. U momentu kada naiđete gde je zona usporenog saobraćaja važno je, kaže Miloševićeva, da nema naglih pokreta, minimalno treba koristiti kočnicu i usporavati automobil, time što ćete promeniti brzinu.

-Ono što se dešava kada stane automobil, pa neće da krene, preporuka je da se krene iz većeg stepena, iz druge brzine da se lagano izvučemo iz mesta gde smo upali - kaže Miloševićeva.

Ukoliko se napravi rupa ispod točka, savetuje da se patosnica podmetne pod točak. Bitno je ne činiti nagle pokrete, ponavlja direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja i dodaje da je važno pravilno osvetljenje - ne treba koristiti duga svetla.

-Sve što vas u tom trenutku ometa treba isključiti, bez muzike i mobilnih telefona, sva koncentracija treba da bude na putu - zaključila je Miloševićeva.

Komentari(0)

sortiraj