Potrošačka korpa teška 30.000 dinara

Za hranu, kućne potrepštine i sredstva za ličnu higijenu trošimo 29.690 dinara mesečno, što je za 5,4 odsto više nego 2017. godine

    foto: Shuterstock
    Podeli
Prosečan srpski potrošač za hranu, kućne potrepštine i sredstva za ličnu higijenu mesečno izdvaja 254 evra (29.690 dinara), što je 5,4 odsto više nego 2017. godine, dok je na nivou cele Evrope taj prosek 306 evra, rečeno je na konferenciji Shopper trends 2018, koju je u Beogradu organizovala kompanija Nielsen Adriatic.

-Promene su zabeležene i kod učestalosti kupovine, pa tako srpski potrošač glavne nabavke najčešće obavlja dvonedeljno i nedeljno, dok je 2017. godine primat u tom segmentu imala mesečna kupovina. Takođe, kupac u Srbiji za četiri nedelje poseti 3,2 prodavnice, što predstavlja rast u odnosu na 2017. godinu - rekla je Marija Đorđević, Consumer Insight Senior Consultant u kompaniji Nielsen Adriatic.

Skup posvećen aktuelnim i očekivanim trendovima na FMCG tržištu Srbije i regiona, kojem je prisustvovalo više od 80 gostiju, predstavnika maloprodaje i industrije robe široke potrošnje, otvorio je generalni direktor Nielsen Adriatic Watch&Buy Miroslav Tasić, naglasivši da podaci dobijeni istraživanjem FMCG tržišta predstavljaju veoma bitan segment poslovanja.

Ivan Šašić, Senior Sales Effectiveness Consultant kompanije Nielsen Adriatic, istakao je da je indeks poverenja potrošača u zemljama Adriatik regiona najveći od kad se meri i da se potpuno približio nivou optimizma potrošača u Evropskoj uniji.

Šašić se osvrnuo i na ulazak Lidla na tržište Srbije i njegov uticaj na konkurenciju. On je izneo podatak da je vrednosna prodaja vodećih proizvođača u objektima koji se nalaze u blizini Lidlovih u oktobru opala za 9,42 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

-Dolazak diskontera izvršiće dodatni pritisak na dubinu promocije, iako su akcije u Srbiji već dovoljno duboke. Ipak, adekvatan odgovor na niske cene diskontera može se dati inovacijama, različitim pakovanjima i pametnim odlukama po pitanju cena i promocija - poručio je Šašić.

U delu prezentacije o razvoju onlajn trgovine, Šašić je naglasio da taj segment tržišta u Srbiji sporo raste, iako podaci govore da srpski kupac sve više vremena provodi na aplikacijama i društvenim mrežama. On predviđa da će onlajn kupovina robe široke potrošnje sigurno rasti, ali smatra da nije za očekivati da će doživeti bum u narednim godinama.

Dolazak Lidla na tržište Srbije, ali sa aspekta oglašavanja u medijima, analizirao je i Đorđe Čović, Marketing Executive u Nielsen Adriatic, koji je izneo podatak da se taj diskonter za samo dva i po meseca probio u Top 15 najvećih oglašivača u 2018. godini.

-Medijski proboj Lidla bio je u najvećoj meri ispraćen televizijskim spotovima, što je inače ubedljivo najzastupljeniji vid oglašavanja u Srbiji sa udelom od oko 55 odsto. To ne čudi, s obzirom na podatak da je prosečna dužina gledanja televizije u Srbiji 5 sati i 25 minuta dnevno, dok na globalnom nivou taj prosek svega 2 sata i 56 minuta - objasnio je Čović.

Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju i da je prosečan srpski kupac u 2018. godini spreman da kupuje više premium proizvoda, da mu iskustvo kupovine i usluga postaju sve važniji, da zahteva širok asortiman i da štedi novac kada ima višak.

Emina Maslić, Nielsen Bases Expert, prezentovala je prepoznatljivost inovacije proizvoda u FMCG industriji, posebno ističući značaj dizajna pakovanja u pridobijanju novih kupaca.

-Forma pakovanja i dizajn imaju naročito veliki uticaj na generaciju milenijalaca, pa je tako čak 65 odsto njih probalo novi proizvod samo zbog toga što im je pakovanje bilo vizuelno privlačno - naglasila je Emina Maslić.

O prilikama za rast uz pomoć modernog upravljanja asortimanom govorio je Krešimir Štivičić, Nielsen Adriatic Assortment and Space Optimization Leader, koji je analizirao taj segment prodaje u Srbiji.

-Pogledamo li situaciju u top prehrambenim kategorijama u supermarketima uočavamo da je otprilike svaki peti proizvod na polici drugačiji u odnosu na proizvode koji su bili dostupni godinu dana ranije. Broj različitih proizvoda na tržištu porastao je za oko četiri odsto, dok se prosečan broj proizvoda na policama supermarketa povećao za pet odsto - rekao je Štivičić, iznoseći konkretne preporuke za moderno upravljanje asortimanom, poput uvođenja napredne analitike.

Učesnici konferencije saglasni su u oceni da srpski kupac postaje sve zahtevniji, kao i da na tržištu u Srbiji ima mnogo prostora za rast prodaje privatnih trgovinskih marki i onlajn kupovine robe široke potrošnje.

Komentari(0)

sortiraj