“Porše kajen S” ušao u Ginisovu knjigu rekorda

    foto:
    Podeli
I to se dogodilo! “Porše kajen S” je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Naime, ovaj četvorotočkaš je povukao najveći i najteži putnički avion na svetu “Airbus A380”, i to na pravcu u dužini od čak 42 metra. Za volanom ove automobilske grdosije je bio tehničar Richard Payneu, koji je i sam bio fasciniran snagom nemačke grdosije iz Štutgarta.

Ovim nesvakidašnjim činom, “kajen” je kao prvi serijski automobil ušao u knjigu rekorda i upisao se “crvenom olovkom” da je povukao avion težak čak 285 tona! Za ovaj poduhvat, kompanija “Air France” je dala svoj hangar na aerodromu u Parizu i jedan primerak “Airbusa A380”. “Porše”, sa motorom V8, maksimalnom snagom od 385 KS i obrtnim momentom od 850 Nm, je dvospratni avion “izvukao” iz hangara bez ikakvih problema, kao da se radi o manjem traktoru, a ne o “aviončini”.

-Moji retrovizori su bili prekriveni “Airbusom”, sve je izgledalo veoma zanimljivo. Naši automobili mogu malo više od onoga što naši korisnici očekuju. Ono što je “kajen” uradio, bilo je izuzetno. Kredit treba da ide timu u Štutgartu, koji je dizajnirao ovaj automobil, uradili su temeljan posao. Takođe, zahvalan sam kompaniji “Air France”, čiji inženjeri su bili velikodušni, dozvolivši mi da vučem ovaj divan avion - izjavio je Richard Payne.

Komentari(0)

sortiraj