Porasla prodaja novih automobila u Srbiji, šta je bilo najtraženije

U Srbiji je tokom 2021. godine prodato 30.416 novih automobila, što je 16 procenata više nego godinu dana ranije

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
Rezultati bi bili bolji da pored pandemije nije bilo problema sa nestašicom vozila na tržištu u Srbiji. Kada je reč o najpopularnijim automobilima na domaćem tržištu protekle godine najtraženiji bili su Fiat i Škoda. U protekloj godini prodato je oko 1.200 Mercedesa, 600 modela Audi i 250 Land Rover-a, dok se za BMV odlučilo oko 800 kupaca. Što znači da se premijum automobili bez obzira na kovid i krizu u poslovanju traže.

Igor Ševo

-Ponuda na tržištu jesu definitivno derivati putničkih vozila sa homologacijom komercijalnih vozila i mi smo ove godine predstavili 500L u kros izvedbi koja je za gotovo šest meseci prodata u 300 primeraka - kaže Igor Ševo iz FCA.

Posle dve godine pauze, ove godine uvoznici planiraju da se u Beogradu održi Sajam automobila od 12. do 15. maja. Tema ovogodišnjeg Sajma automobila biće prezentacija ekoloških vozila, kako bi se javnosti predstavili brendovi koji proizvode električna vozila i hibride, ali i da bi budući kupci bili upućeni koje sve mogućnosti nude novi trendovi auto-industrije. Najtraženiji novi model srednje klase bila je Octavia.

Aleksandra Đokić

-Za ovaj model su posebno korišćeni levak za lakše punjenje AdBlue tečnosti gde je sada moguće tečnost puniti i na kamionskim terminalima - ističe Aleksandra Đokić iz Auto Čačka.

Kada je reč o čisto električnim automobilima u Srbiji ih je prošle godine registrovano pedesetak. Većinu su kupile velike kompanije koje se bave ekološkim pitanjima ili su služila kao test vozila u firmama koje se bave prodajom takvih automobila.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj