Počinje nova školska godina, vozači oprezno pored škola

Od utorka đaci kreću u školu. Vožnja u gradskom prevozu, samo sa maskom. Mnogi đaci će u školu krenuti biciklom ili trotinetom, pa je potreban poseban oprez vozača i smanjenje brzine u zonama škole

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
MUP će i ove godine bez obzira na onlajn nastavu postaviti svoje službenike u blizini škola, a roditeljima preporučuju da decu voze u školu isključivo u sigurnosnim sedištima ili vezane kako to propisi nalažu. Ne očekuje se neka veća gužva, ali treba biti oprezan jer su deca skoro pet meseci bila van saobraćaja. Posebno treba voditi računa o obilaženju autobusa u stanicima i zonama škole.

-Kao i ranijih godina u toku septembra i oktobra meseca maksimalni broj policiskih službenika biće u zonama škola gde će regulisati saobraćaj i sankcionisati one vozače koji ugrožavaju bezbednost dece, a preventivni aspekt uključivaće predavanja koja će policijski službenici držati deci - izjavio je Aleksandar Radenković iz MUP-a.

Posebno je bitno kažu stručnjaci smanjiti brzinu u okviru škola jer nekada škole nemaju ležeće policajce, nego samo znakove. Naročito na magistalnim putevima.

-Podsećamo vozače da je ograničenje brzine u zoni škole 30 kilometara na čas, to je brzina koja daje detetu da preživi ukoliko dođe do saobraćajne nezgode. Svako prekoračenje te brzine drastično smanjuje šansu za preživljavanje, a takođe smanjuje mogućnost da se izbegne nesreća zbog produžetka zasutavnog puta - izjavio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U svakom slučaju pored bezbednosti u saobraćaju bitna je i higijena učenika, da oni redovno posle upotrebe autobusa ili nekog prevoznog sredstva peru ruke, nose maske i ponašaju se u skladu sa propisanom distancom za korona pravila.

Komentari(0)

sortiraj