Počela 19. Pršutijada u Mačkatu

Ovogodišnja, 19. po redu smotra proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog kraja, popularna Pršutijada, svečano je otvorena juče u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu

    foto: TO Zlatibor
    Podeli


U prisustvu proizvođača i mnogih posetilaca manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a svečanost otvaranja upotpunio je bogat kulturno-umetnički program i nastup trubačkog orkestra Igora Mitrića. Već tradicionalno Pršutijadu organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku Zlatiborskog eko agrara, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina.

U okviru sajamskog prostora posetiocima je izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja - goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja. Na otvaranju Pršutijade proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije. Najbolji po kategorijama su goveđa pršuta - Dragan Stojanović, svinjska pršuta - Mitar Marić, ovčija stelja - Mitar Marić, slanina - Radomir Šopalović, domaća kobasica - Ilija Stojanović i ovčija pršuta - Branko Šopalović.

Ideja za pokretanje Pršutijade proistekla je iz tradicije proizvodnje pršute kao specifičnog proizvoda zlatiborskog kraja, sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo, očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija. Pršutijada po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve je posećeniji poslednjih godina, tako da se slobodno može reći da je Mačkat u periodu Pršutijade centar gastronomskog uživanja i doživljaja, kako Zapadne Srbije, tako i šire. Svoje birane domaće mesne proizvode izložilo je 18 proizvođača iz Mačkata i okolnih sela, ali i inostrani gosti manifestacije, proizvođači parmskog pršuta iz italijanskog grada Langirano.

Sajam suvomesnatih proizvoda biće otvoren do ponedeljka, 11. februara, a sve posetioce, pored proverenog kvaliteta i velikog izbora mesnih delikatesa, očekuju i vredne nagrade - paket pršute, paket slanine i paket domaće kobasice, u okviru nagradne igre koja traje u toku manifestacije. U periodu sretenjskih praznika, pored već pomenute Pršutijade posetioci zlatne planine moći će da uživaju i u još par manifestacija i događaja.

Tačnije, Sretenjskom marketu koji će biti održan u Koledo centru hotela Mona u periodu od 14. do 16. februara sa tematikom autentičnih proizvoda i ukusa Srbije, zatim koncertu Jelene Gerbec i Nebojše Vojvodića koji će biti održan 16. februara na Kraljevom trgu i MMA turniru zakazanom za 15. i 16. februar u Sportsko turističkom centru Zlatibor.

Komentari(0)

sortiraj