Podeljeni lifleti beskućnicima

Sekretarijat za socijalnu zaštitu izradio je liflete za beskućnike! Volonteri Crvenog krsta obilaze mesta gde se obično nalaze lica koja žive bez krova nad glavom i daju im sve informacije

    foto: BEOINFO
    Podeli
-Kako postoji potreba da se u zimskom periodu obezbedi veći stepen podrške za ugrožena odrasla i stara lica, posebno za kategoriju beskućnika, Grad Beograd je na vreme još tokom letnjih meseci napravio sveobuhvatni plan zbrinjavanja lica bez doma. Osim novih objekata koje smo otvorili za smeštaj navedenih lica, takođe smo u saradnji sa Crvenim krstom organizovali i podelu limfleta i brošura. U njima se nalaze obaveštenja o tome gde beskućnici mogu da se jave i ostvare pravo na socijalnu pomoć, obrok, tople napitke, zatim kada je radno vreme prihvatilišta i slično. Zbog predstojećih najavljenih niskih temperatura informisali smo beskućnike o pravima i uslugama koje mogu da ostvare. Volonteri su obilazili Skadarsku ulicu, pijacu Bajloni, Francusku ulicu, prolaz na Terazijama i Zelenom vencu i tom prilikom podelili informativne liflete sa podacima o vrstama pomoći koje mogu koristiti beskućnici tokom hladnih dana - rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da su obezbeđena dodatna četiri objekta za beskućnike u zimskom periodu.

-Pored objekta Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, širimo mrežu ustanova socijalne zaštite kako bismo mogli da pružimo pomoć i podršku svima kojima je to potrebno, na prvom mestu da vodimo računa o beskućnicima, odnosno licima bez doma. Takođe, Crveni krst je uradio informator sa svim drugim važnim informacijama kao i brošuru o zaštiti od virusa korona. Na prvom mestu nam je zdravlje naših korisnika - dodala je sekretarka.

Podsećamo, izmenom Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, Grad Beograd je omogućio da se u situacijama proglašenog vanrednog stanja ili vanredne situacije dodatno pomogne licima koja žive na ulicama grada Beograda koja su bez prihoda i imovine, tako što će navedena lica za vreme vanrednih okolnosti ostvariti pravo na besplatni obrok. Ovaj vid pomoći je u funkciji obezbeđivanja osnovne egzistencije beskućnicima, koji će samim tim ući u sistem socijalne zaštite i moći da ostvare mnoga prava. Besplatni obrok mogu da preuzmu bez dokumenata, uz potvrdu Gradskog centra za socijalni rad.

-U Prihvatilištu za odrasla i stara lica trenutno imamo 70 korisnika, a najvažnije je da od početka pandemije u Prihvatilištu za odrasla i stara lica i Prihvatilištu za decu nismo imali ni jednog zaraženog korisnika, zahvaljujući i velikom zalaganju zaposlenih, koji su zajedno sa korisnicima bili u preventivnoj izolaciji - naglasila je Nataša Stanisavljević.

Komentari(0)

sortiraj