Planetarijum - Nešto novo i drugačije od Lidije i Miodraga Piroški

Lidija i Miodrag Piroški, svoju strast za automobilima i traganje za novim, nepoznatim vidicima, pretočili su u TV format, putopisni serijal - Planetarijum

    foto: LIDIJA PIROŠKI
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Novinari, koji su široj javnosti već dugi niz godina poznati po kontinuiranom i kreativnom izveštavanju o automobilskoj industriji - Lidija i Miodrag Piroški, svoju strast za automobilima i traganje za novim, nepoznatim vidicima, pretočili su u TV format, putopisni serijal Planetarijum.

Lidija Piroški

-Oduvek su me interesovale druge kulture, fenomeni i priroda, a najuzbudljivije je kada uspete da sebi omogućite i neposredno proširivanje vidika izvan zadatog, skučenog okvira. Automobil, kao i avion ili brod su za mene mnogo više od prevoznog sredstva. Oni su simboli kretanja, promene. I zapravo služe kao "alat", da se "zaviri iza ćoška - kaže Lidija Piroški, autor TV serijala Planetarijum i dodaje:

-Planetarijum je svojevrsno "čitanje" sveta, a za ovakav naziv TV serijala odlučili smo se kako bi auditorijumu ukazali da se radi o jedinstvenoj "zbirci" - brižljivo prikupljenih utisaka i iskustava, koje smo doživeli posmatrajući predele, ljude i događaje na čitavoj našoj planeti.

Od danas na Prvom programu RTS-a

-Od danas, 10. jula na Prvom programu RTS-a, kroz naše emisije ćemo predstaviti živopisnu a zagonetnu Kostariku, zajedno ćemo "prošetati" kroz Napulj, zatim po obroncima vulkana Vezuv i Pompejom. Otkrićemo misteriozni kvart Lione Luzati, gde je nastao svetski književni bestseler "Napuljska tetralogija" književnice Elene Ferante. "Planetarijum" je nesvakidašnja, zanimljiva mešavina kulturološkog istraživanja i divlje avanture. Uverićete se u to, možda baš kroz sve ono što smo zabeležili tokom obilaska planine Atlas i pustinje Maroka. Na naš način, upoznaćemo vas sa drugim kulturama, fenomenima, prirodom, istorijom, gastronomijom i svakodnevnim životom nama dalekih ali ponekad i bliskih predela, gradova, zemalja... - najavljuje šta nas sve očekuje na RTS-u ovaj poznati novinarski par, Lidija i Miodrag Piroški.


Direktniji kontakt sa ljudima i prirodom

Putopisni TV serijal Planetarijum verovatno će razotkriti i mnoge predrasude, duboko utemeljene u nama. Sa željom da uspostavi direktniji kontakt sa ljudima i prirodom koju obilazi, autorka serijala je na motociklu savladala mnoge izazove Albanije, predstavljajući nam ovu zemlju u potpuno drugačijem svetlu. Emisije TV serijala "Planetarijum" nedvosmisleno otvaraju mogućnost za opšte proširivanje vidika, nude novu priliku za temeljnije upoznavanje i sagledavanje našeg sveta (prirode i civilizacije) i ne retko - iz neočekivanih aspekata... a nude i neposredan uvid u sve ljudske sličnosti, ali i razlike.

Planetarijum - Kostarika (prvi deo)

Prva epizoda putopisnog TV serijala Planetarijum, donosi zanimljivu reportažu sa istočne obale centralne Amerike, sa mesta na koje je 1535. godine doplovio Kristofer Kolumbo. Kostarika, zemlja koja spaja Atlanski okean i Pacifik, nije samo prvo mesto kontakta Evropljana sa novim kontinentom, već je i mesto gde se priroda razigrala u svojoj veličini.

Prva epizoda putopisnog serijala Planetarijum vodiće vas karipskom obalom, gde ćemo upoznati čitav splet prirode, zdravog života, ukusne hrane i gostoprimljivih a srećnih domaćina. Sa bisernih plaža u netaknutoj prirodi, preko gastronomskog iskustva u čuvenim Sodas kafanama i sa plantaža kakaoa, Planetarijum je stigao i do same granice sa Panamom i plemena Bribri! Iz poslednjeg očuvanog utočišta originalnog života američkih Indijanaca, saznaćete kako pleme Bribri i njihov šaman Luis gledaju na današnji moderan svet.

Komentari(0)

sortiraj